Андрей Делчев: Наличието на терпентин и примеси в горивата е много опасно за колата

Това съсипва мотора на автомобилите, както могат да се появят повреди и по гумените съединения

19.08.2015 | 17:14 Редактор: Ирина Георгиева
Андрей Делчев: Наличието на терпентин и примеси в горивата е много опасно за колата

Наличието на терпентин и други примеси в горивата е много опасно за автомобила и кесията на крайния потребител. Това коментира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев за агенция "Фокус". Той отбеляза, че от месеци апелира, че се продават некачествени горива у нас.

Без значение дали горивото е с по-високо съдържание на вода, сяра, терпентин, използвани масла или каквито и да било други съставки - след като то излиза извън стандарта, качеството му се понижава, обясни Делчев. По думите му това съсипва мотора на автомобилите, както могат да се появят повреди и по гумените съединения.

"Всякакви неща се добавят в горивата. Терпентинът е само едно от съединенията, които се смесват, има и много други съставки, които влошават качеството. Въпрос на изобретателност на алхимиците е. Идеята е като се сипе горивото, колата все пак да тръгне и да върви поне 2-3 км, за да се отдалечи от обекта." - отбеляза Андрей Делчев, цитирано от агенция "Фокус".

"Ако ние като потребители, имаме изискване за качество, което държавата е установила, всеки примес вреди или на колата, или на околната среда. Фактът, че такива съставки се намират в горивото, уврежда интереса на клиента и на държавата." - допълни Делчев.