Борисов: На бензиностанциите 40% от горивото е терпентин, има и сяра

До 21 август КЗК трябва да излезе със становище има ли картелно споразумение между бензиностанциите в страната

19.08.2015 | 12:57 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: На бензиностанциите 40% от горивото е терпентин, има и сяра

До 21 август Комисията за защита на конкуренцията трябва да излезе със становище има ли картелно споразумени между бензиностанциите в страната. Това нареди премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на МС, предаде БНР. По думите му ще бъдат предприети спешни мерки за затягането на контрола на търговията с горива, тъй като проверката в края на миналата седмица е установила сериозни нарушения.

Съвместната проверка на ДАМТН, МВР, НАП и Агенция "Митници" е установила, че голяма част от измервателните системи по бензиностанциите са манипулирани, като на много газоколонки в големите търговски обекти и вериги знаците от метрологичния контрол са поставени така, че могат да бъдат премахнати. 

"На бензиностанции, където 40% от горивото всъщност е терпентин. Наличието на сяра да не говорим. Така ли, затова ли плащам, така ли се пломбира? Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те се вадят и се слагат без изобщо да нарушават пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. И затова се отчита в най-големия пик на разход на горива се оказва, че харчим по-малко гориво. Денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Ако трябва заместник министрите, министърът, отивате от пломба на пломба, вие ще я гледате. Тм, където докопам някой, че е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката." - коментира Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че основната констатация е, че пломбите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. Така при продажбата на дребно се ощетява хазната.

"До момента 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин са запорирани в петролните бази на държавата."- коментира финансовият министър Владислав Горанов, като така при продажбата на дребно се ощетява бюджетът и крайните потребители.

"Това е върхът на айсберга, тъй като проверките не са обхванали всички бензиностанции", коментира министърът.

По думите му редица нарушения се проявяват при по-голяма част от търговците на горива, включително в големите вериги.

ма разминаване между физическия обем на горивата и отчетения обмен на колонките." - отбеляза Борисова.

Премиерът отбеляза, че работата на двете агенции за контрол по горивата е съмнителна.

/Снимка: Архив/