Груби нарушения по бензиностанциите: Колонка за дизел в Пловдив сипва 100 мл. по-малко

Препломбирането по бензиностанциите започна от Пловдив

19.08.2015 | 19:05 Редактор: Ирина Георгиева
Груби нарушения по бензиностанциите: Колонка за дизел в Пловдив сипва 100 мл. по-малко

Препломбирането на бензиностанциите започва от 18 август по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

При проверка на бензиностанция в Пловдив е установено, че  едната от двете колонки на бензиностанцията, която продава дизел отчита по-голямо количество от реалното. При зареждане в нивомер от 20 л. беше установено, че колонката отчита 100 мл. повече от реалното. Проверката е извършена от заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, заедно с ръководството и експерти от Български институт по метрология (БИМ).

Въпросната колонка е спряна и обозначена със знак "Х" съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията продаваща бензин беше препломбирана.

Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11хил. бензино и газоколонки.

Препломбирането започна след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива.

Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60л. в резервоар за 50л.

По наредба собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение имат 14 дни за подаване на заявление за поставяне на нова пломба. Паун Илчев обясни, че най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ.