Туроператор не платил нощувките за детска екскурзия в Испания

Българският консул посъветвал родителите да изпратят пари на децата си за връщане

09.07.2015 | 09:49 Редактор: Мариета Иванова
Туроператор не платил нощувките за детска екскурзия в Испания

Туроператорът „Гъливър травъл“ изоставил група от 31 български ученица в Испания. За това ни сигнализира майка на едно от децата, предава Dnes.bg.

На 8 юли родителите разбрали, че фирмата не е покрила нощувките на хотела, въпреки че цялата сума за престоя на децата била платена още преди месеци.

Децата са от Националната финансово-стопанска гимназия в София.

Синът на Ани Атанасова наскоро е завършил 8 клас. Още в началото на годината от „Гъливър травъл“ им предложили екскурзията през училището. Пътуването е включвало обиколка на Италия, Франция, Испания. Родителите платили цялата сума на три вноски, като спазили изискванията по офертата. Направили пълномощно на учителките, които придружават децата и в неделя заминали.

На 9 юли станало ясно, че фирмата е платила първите две нощувки по пътя до Испания – в Словакия и в района на Кан във Франция. Оттам нищо друго по цялата екскурзия не било платено.

Родителите издирват собственичката. Първо не е вдигала телефона, после друга майка е успяла да се свърже с жената. Собственичката обещала, че днес ще преведе парите, при условие, че за екскурзията е платено преди месеци.

Нощувката в хотела на учениците на 8 юли е платена от фирмата превозвач. Днес- 9 юли, вече се мисли как точно ще се върнат децата.

"Те имат някакви пари, но при положение, че всичко им е осигурено не са пратени с големи суми пари", разказа пред Dnes.bg Атанасова. По думите й трябва да съберат пари за бензин, а пътят от Испания до днес- 9 юли, би трябвало да е с две нощувки. По закон превозвачът няма право на нощни преходи.

Това, което притеснява родителите, е не толкова, че се налага да изпратят пари на децата си, колкото че, предвид голямата група пътуващи, може да не успеят да намерят къде да пренощуват.

Родителите са се организирали и днес ще се съберат пред офиса на фирмата на ул. "Цар Самуил" в София, за да видят дали изобщо ще отвори собственичката и дали ще даде някакво обяснение.

"Това е поредното безумие в България", коментира още Атанасова.

На 8 юли тя е успяла да се свърже с българския консул в Испания, който обяснил, че е в Мадрид, а Барселона е на 700 км. Консулството нямало предвидени средства за реакция в такава ситуация- не била станала катастрофа или бедствие, нямало и смъртен случай. Консулът е препоръчал на родителите да  преведат пари на децата.