Светият синод призна избора за Сливенски митрополит на фона на протест

Утре ще се избира владика измежду епископите Арсений и Герасим

25.05.2024 | 18:33 Редактор: Деси Николова

Светият синод признава избора за Сливенски митрополит, проведен на 19 май. Утре в синодалната палата ще се избира владика измежду епископите Арсений и Герасим. Решението на синода бе взето единодушно, на фона на протест на миряни пред сградата.

В съботния следобед, Светият Синод се събра на нарочно заседание. 

"Светият Синод изслуша доклад на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия сливенски епархийски престол, с приложен протокол за проведения на 19 май епархийски избор за митрополит на Сливенската епархия", каза говорителят на Светия Синод на Българската православна църква Старозагорския митрополит Киприан.

Според решението на висшите духовници за наследник на митрополит Йоаникий, утре следва да бъде избран един от двамата кандидати - епископите Арсений и Герасим. 

По време на заседанието миряни определиха един от тях като недостоен. Те не одобриха и съслужението на наши представители в литургия на Вселенския патриарх Вартоломей, както и изпратената покана за участието му в избора и интронизацията на новия Български патриарх през юни.

Към момента няма потвърждение от страна на Вселенската патриаршия. От Светия Синод не съобщават дали официална покана е изпратена и до патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС