Млекопроизводители и животновъди протестираха на Дунав мост при Русе

Te недоволстват, че вносът на дотирано мляко от чужбина подбива българската продукция и че изкупната цена на родното мляко е ниска

12.06.2015 | 15:15 Редактор: Ирина Георгиева
Млекопроизводители и животновъди протестираха на Дунав мост при Русе

300 млекопроизводители и животновъди от цялата страна протестираха на Дунав мост при Русе, съобщиха репортерът Катя Георгиева и операторът Петър Рангелов. Те  блокираха близо два часа Граничния контролно-пропускателен пункт. Животновъдите недоволстват, че вносът на дотирано мляко от чужбина подбива българската продукция и че изкупната цена на родното мляко е ниска. Протестиращите искат увеличаване на дотациите от страна на държавата.

Основните искания на млекопроизводителите са да се спре дъмпинговият внос на дотирано мляко от ЕС в България от страни, които имат по-голямо субсидиране, да се завиши контролът по митниците и мандрите, както и в магазинната мрежа, където се предлагат имитиращи продукти.

"След това ембарго теглим всички. На европейските държави дават субсидии, помагат им пък ние загиваме. Без мляко болния не може да съществува, малкото дете не може да го изгледаш. Най – важното е млякото. Не може ти да докараш от Германия мляко и то е прясно." - коментира овцевъдът Дончо Владимиров.

"Цените са паднали толкова драстично. Имаме кредити към банки, към фуражни заводи, към аптеки за медикаменти. Ние сме заринати с кредити. Това е втория протест, но няма да бъде последен. Продължаваме докато не се разбере по веригата кой печели, защо печели и плаща ли данъци на тази държава." - допълва овцевъдът Бисер Чилингиров.

Протестиращите искат също държавата да компенсира разликата между пазарната цена и себестойността за литър мляко. 

"Нашето българското мляко в момента се изкупува от 20 до 40 стотинки. А реалната му цена е 60 – 65 стотинки както винаги е била досега. Нямаме намаление на фуражите, на горивата, нямаме на електроенергията. В същото време след едно голямо картелно споразумение между мандрите нашите цени се сринаха почти до 0, в момента работим под себестойност." - добавя млекопроизводителят Пенко Налбантов. 

В декларация, адресирана до премиера и министъра на земеделието, млекопроизводителите настояват за предприемане на незабавни мерки в защита на родното производство.