България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И. Грънчаров: Няма пазар за българското мляко

Българските млекопроизводители са слабо субсидирани и затова отчитат ниска ефективност, каза в ефира на телевизия България Он Ер Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопроизводителите

25.05.2015 | 13:08 Редактор: Радослава Димитрова
И. Грънчаров: Няма пазар за българското мляко

Ниските количества млеконадой, които отчитат производителите и нелегалният внос на млечни продукти са първоизточници на проблемите в сектора, коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер представителят на УС на Асоциацията на млекопроизводителите и кмет на гр. Луковит Иван Грънчаров. Чуждите преработватели, които спестяват от данъци, предлагат продукцията си на по-ниски цени и по този начин ощетяват българските производители, каза още експертът. По думите му затварянето на пазара в Русия пренасочва продукцията към България и пренасища пазара с чужди стоки.

Българските млекопроизводители са слабо субсидирани и затова отчитат ниска ефективност, каза още Грънчаров. Необходимо е по-голямо място на родните производители на българския пазар, категоричен е експертът. Според него животновъдите имат големи притеснения дали произведеното от тях ще се продаде и това затруднява дейността им. Експертът е категоричен, че трябва да се стимулира потреблението на българските стоки. 

През последните години се наблюдава нарастващ интерес към животновъдството, каза още Грънчаров. Според него отдаването на пасищата с приоритет на животновъдите има положителни резултати, но определянето на цената им не бива да става от лицензирани оценители.