Всички деца в неравностойно положение ще бъдат изведени от институциите

Изграждането на центрове от семеен тип е част от процеса по извеждане на деца от институциите

30.03.2015 | 15:21 Редактор: Ирина Георгиева
Всички деца в неравностойно положение ще бъдат изведени от институциите

До края на годината всички деца в неравностойно положение ще бъдат изведени от институциите, увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на откриването на Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в район "Надежда".

"Изграждането на подобни центрове от семеен тип е част от процеса по извеждане на деца от институциите. В тях, освен изключително добрите и близки до семейната среда битови условия, децата получават нужните медицински, психологически и социални грижи, така че да се гарантира нормалното им развитие за да се чувстват пълноценни граждани на обществото ни." - посочи още той.

Над 100 Центъра за настаняване от семеен тип работят в страната към края на 2014г., обобщи социалният министър. По думите му в тях са настанени над 1000 деца.

"Изключително важно е, заедно с тези красиви къщи, да осигурим и качествена медицинска и социална грижа за децата." - подчерта още Ивайло Калфин. 

Той изрази увереност, че екипът на Столична община ще подбере най-добрите специалисти, които освен с професионални умения ще работят и от сърце с децата, припознавайки ги като свои.

"Само по този начин децата ще получат нужната им подкрепа и по-уютна среда за живот и развитие." - подчерта още той. 

Социалните услуги в откритите на 30 март Центрове за настаняване от семеен тип ще се предоставят по проект на ОП "Развитие на човешките ресурси" към МТСП. Бенефициент е Столична община, а стойността на проекта е близо 2.2 млн. лева. По него ще се осигурят социални грижи за деца от 3 до 18 годишна възраст. Предвижда се да бъдат наети общо 180 специалисти, които да предоставят нужната подкрепа.