Правителството отпусна 7.2 млн. лева за безработни в неравностойно положение

Средствата ще бъдат насочени тази година в съответствие с Националния план за действие по заетостта

23.04.2014 | 15:46 Редактор: Мариета Иванова
Правителството отпусна 7.2 млн. лева  за безработни в неравностойно положение

Министерството на труда и  социалната политика ще получи допълнително 7.2 млн. лева. Сумата беше одобрена от Министерски съвет днес и ще бъде насочена към осигуряване на субсидирана заетост през годината, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата са предвидени за 5000 безработни от  групите в неравностойно положение на пазара на труда, в това число и лица на социално подпомагане, продължително безработни и други. Те ще бъдат ангажирани на 4- часов работен ден за период от 6 месеца в дейности , свързани с ремонт  и поддръжка на второкласни и третокласни пътища извън населените места, поддръжка на гробищни паркове, на общински градини и паркове, охрана на общински сгради и училища и др.

Работодателите по Програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” са общинските администрации.
Програмата има за цел да намали риска от изпадане в бедност на лица от уязвими групи на трудовия пазар, особено в регионите с високо равнище на безработица.

Припомняме, че в средата на март тази година от „Коалиция за България“ заявиха, че създаването на работни места е ключов приоритет за левицата.

На 16 март 2014 в Боровец Сергей Станишев посочи, че общо за април се очаква да бъдат разкрити около 13 хиляди работни места по различни програми за заетост.

„Една от тях е схемата „Младежка гаранция", която работи още от януари. За първите два месеца по нея са започнали работа 7 хиляди младежи. Това е важно за БСП,” коментира Станишев. Той допълни, че по програмата се очаква възможност да започнат работа да получат общо около 120 хиляди млади хора.

Корнелия Нинова тогава отбеляза, че България е една от първите страни в ЕС, приела законодателна рамка за усвояване на средствата за "Младежка гаранция".  Тя допълни, че по програма "Сигурност" ще бъдат осигурени още 5000 работни места за борба с битовата престъпност.

Други 2000 души ще бъдат назначени по регионални програми към областните администрации, стана ясно още на събитието. По мерки за  подпомагане на бизнеса за разкриване на работни места се очаква да бъдат назначени други 2430 души, по мерки за подкрепа за заетост по ОП "Човешки ресурси" - 3800 души.