Парламентът рафитицира на второ четене издаването на облигации за 16 млрд. лв.

Срещу преминаването към второ четене на законопроекта в рамките на днешното заседание възразиха от "БСП лява България“

25.02.2015 | 16:13 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът рафитицира на второ четене издаването на облигации за 16 млрд. лв.

Парламентът гласува на второ четене законопроекта за ратификация на три документа за издаване на облигации на стойност 16 млрд. лв.

Ратификацията беше подкрепена от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, БДЦ. "Против" бяха депутатите от "БСП лява България" и "Атака", а депутати от Патриотичния фронт се въздържаха, предава БТА.

Договорът за дилърство е между Република България и Citigroup, Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG.

В мотивите на вносителя - Министерски съвет, се посочва, че целта на подписаните договори е създаване на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари. Максималният номинален размер на дълга, който може да бъде поет по програмата, е 8 млрд. евро. Общият обем на траншовете за всяка съответна година ще бъде ограничен до лимитите за поемане на държавен дълг в годишните закони за държавния бюджет на Република България.

Още по темата

Предвижда се максималният матуритет на книжата, които ще се издават, да бъде до 30 години. В документацията е посочен и максимален лихвен процент на облигациите в размер до 10 на сто, което значително надхвърля текущите лихвени нива по българските облигации, се посочва в мотивите на вносителя.

Срещу преминаването към второ четене на законопроекта в рамките на днешното заседание възразиха от "БСП лява България" с аргумента, че искат да направят предложения между двете четения. По-рано днес НС одобри на първо четене предложението на МС за издаване на облигации за следващите три години.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, че в кръга на правомощията на парламента не попада изменението на самия договор, в който се съдържат съответните параметри на заема.

Румен Гечев от "БСП лява България" посочи, че вече е внесъл предложение министърът на финансите да води преговаря за нов заем за 3,5 млрд. евро, съгласно Закона за държавния бюджет за 2015 г.

Предложението за преминаване на второ четене в рамките на същото заседание обаче беше прието и при прегласуването с 156 гласа "за", 48 "против" и 5 въздържали се.

Председателят на БСП Михаил Миков отбеляза, че всеки народен представител има право да направи предложения за второ четене по един законопроект, дори и по законопроект за ратификация, и предупреди, че понататъшните действия ще бъдат противокоституционни.

Цецка Цачева отговори, че българската Конституция е предвидила изрична институция, каквато е Конституционния съд.

В отрицателен вот Мая Манолова призова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на законопроекта за ратифициране на новия заем. Ако не го направите, ПГ на "БСП лява България" ще се обърне към Конституционния съд, посочи тя. По думите й има достатъчно нарушения на парламентарната процедура при гласуването на този срамен дълг.

Днес станахме свидетели на покупко-продажбата на цели парламентарни групи, коментира независимият депутат Велизар Енчев в отрицателен вот.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отбеляза, че тези, които гласуват "за" и "въздържал се" са заедно. _Днес е исторически ден, в който е стана ясно, че България се управлява от коалиция ГЕРБ, Реформатори, Патриотичен фронт, ДПС, АБВ и БДЦ“, заяви той.