НС одобри дълга от 8 млрд. евро

„За“ гласуваха депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и Български демократичен център

25.02.2015 | 14:42 Редактор: Мариета Иванова
НС одобри дълга от 8 млрд. евро

Народното събрание  ратифицира на първо четене договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG. Документът предвижда взимане на заем до 8 млрд. евро до 2017 година.

161 депутати гласуваха „за",, против бяха 50 народни представители, а 12-„въздържал се“.

Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, макар 1 да беше „против“, 12 от БДЦ и 10 от АБВ.

36 от БСП бяха против, 1 от ПФ, както и 11 от "Атака". 12 народни представители от ПФ се въздържаха, предава Dnes.bg.

Преди гласуването по искане на Волен Сидеров беше направена поименна проверка на депутатите в залата.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че вярва в реформаторския капацитет на управлението и пое ангажимент, че 2 млрд. лв. няма да се налага да бъдат харчени.Поемам ангажимента, че поне 2 млрд. лв. от този разчет, който сме направили като сбор от падежите, плюс планирания дефицит, няма да се налага да бъдат ползвани, заяви Горанов, цитиран от БТА. Финансовият министър уточни, че 2 млрд. лв. е минимумът по време на дебатите по ратификацията на три документа за издаване на облигации на стойност 16 млрд. лв.

"Проведох много консултации, дали навреме, дали не, съдете ме за това. Но разбрах едно - много от партиите, които подкрепят правителството в началото, имаха информационна неяснота. Тя беше преодоляна", заяви Горанов.

16-те милиарда са рамково споразумение с банки посредници- Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG, подчерта Горанов. - „Не  говорим днес за поемане на дълг. С днешния акт ратифицираме международен договор за посредничество. Не поемаме и лев дълг днес. Дали ще поемаме повече дълг ще решаваме заедно в следващите години с гласуване на Закона за държавния бюджет“, заяви финансовият министър.

"Дължа извинение на сегашната опозиция, ако някога съм си позволил да говоря против поемането на дълг, породен от

Още по темата

обстоятелството, че през годините е имало дефицит", каза Горанов. - "Никога не сме си позволявали да критикуваме управлението за това, че поема дълг, а за това, че не полага достатъчно усилия да намали дефицита, за да няма нужда от този дълг", посочи той.

"Нека тези политически партии, които днес повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховен орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формулира само по един начин - взимане на решения и носене на отговорност. Който не е готов, не може да се нарича управленец", завърши изказването си Горанов.