Плевнелиев: Необходим е разумен дебат с аргументи по отношение на заема

Президентът изтъкна, че никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държавите

25.02.2015 | 12:03 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Необходим е разумен дебат с аргументи по отношение на заема

Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде на аргументи, така че да се изяснят точните цифри, коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за това, че като че ли управляващата коалиция не може да получи подкрепа за емитирането на новия заем, предаде БТА. По думите му, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения.

"Трудни времена е имало и винаги ще има. Тази година е година, в която има много въпросителни, много неизвестни, много кризи външни и вътрешни, които ще се развиват в такива трудни ситуации. Трябва да бъдем на висотата на очакванията на гражданите за повече стабилност. Нека да има сблъсък в парламента, но да бъде сблъсък на аргументи. Нека да се изяснят точно цифрите."- заяви държавният глава.

"Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани. Тогава, когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 години насам, когато днес ЕЦБ обявява лихва от минус 0.2% и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл. Следователно трябва да има дебат, който е разумен, с аргументи, и да се прецени дали заемът трябва да бъде16 млрд., кога ще се тегли, за какъв период от време, колко голям да бъде - това, разбира се, са подробности." - обясни държавният глава. 

Президентът изтъкна, че никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държавите. Той посочи, че ЕЦБ e произвела хиляди милиарди евро и те са с отрицателни лихви, трябва да се възползваме, но не да политизираме излишно и не да изпуснем момент, в който да икономисаме по стотици милиони левове на българските граждани от лихви. Трябва да го направим с аргументи, отговорно, посочи Плевнелиев, по чиито думи парламентът е на ход.

По думите му, ако при една такава елементарна, ясна ситуация, в която има и много сериозен смисъл, българският политически елит днес се провали, това означава нова фаза на нестабилност, която никой от нас не си пожелава. 

Според държавния глава решението е да се инициира процедура за сключване на договор с водещи световни банки, така че България да може да се възползва от най-ниските лихви, за да може да облекчи дълговата си тежест и то по прозрачен начин, само по себе си е легитимно и добро решение, но то ще бъде 100% работещо и легитимно, когато цифрите се фиксират и когато дебатът в парламента е коректен, предаде агенция "Фокус".

"Не само НС и народните представители, народът трябва да знае точно колко пари за какво и как ще се похарчат. Изхождам от съображението, че трябва да се случи днес в НС, в рамките на отговорен дебат - колко пари трябва да се вземат и по каква процедура да се вземат." - посочи Росен Плевнелиев.

Президентът обяви, че когато е налагал вето на бюджета и сега, и за в бъдеще, винаги ще застава на страната на прозрачността и на съзнателния избор.

"Народът трябва да знае, но след като имаме ясни и точни цифри на масата. Оттам-нататък трябва да се вземе и политическо решение." - обясни държавният глава и заяви, че се надява българският политически елит да не се изпокара, а да бъде на нивото на очакванията за стабилност.