5 млрд. лева е външният дълг, който България трябва да плати до 2017г.

През 2016 г. не предстоят плащания, заяви зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов

24.02.2015 | 16:20 Редактор: Ирина Георгиева
5 млрд. лева е външният дълг, който България трябва да плати до 2017г.

5 млрд. лева е външният дълг, който България трябва да плати до 2017г. През 2016 г. не предстоят плащания. Това каза зам.-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде БТА. Стоилов уточни, че по информация на финансови специалисти това, което правителството представя като неизбежна необходимост за покриване на падежи по съществуващи вече задължения, не отговаря на действителното положение. По думите му, за периода от 2015 до 2017 г. България трябва да погаси 2 450 000 000 евро или около 5 млрд. лв. външен дълг.

"На 1 май 2015 г. е падежът на заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1.5 млрд. евро, а през юли 2017 г. са плащанията по "дянковите" облигации в размер на 950 млн. евро." - коментира Стоилов.

От БСП настояват за официален отговор от правителството на въпроса дали част от средствата, които се предвиждат по новия заем, не са за обещания за превъоръжаване. Вече на редица места антивоенните протести в страната по инициатива на БСП се съчетават с протести срещу дълга, заяви Стоилов. По думите му на 24 февруари ще има протести в Перник, Варна, Кърджали, Плевен и Благоевград, а на 25 февруари, в 11.00 часа пред парламента. 

Непрекъснато искаме заеми, а икономическият сектор на правителството по никакъв начин не отчита необходимостта от икономически растеж, коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Според него негативната оценка за правителството вече започва да се споделя и от съставящите части на управлението. По думите му правителството започва да изглежда още по-несигурно даже и в очите на своите коалиционни партньори. 

Янаки Стоилов каза, че очакват конкретни действия на правителството за организиране на хуманитарна помощ за най-засегнатите от войната в Източна Украйна райони и особено за българското население там. От БСП ще предложат НС също да се включи.

"Настояваме ефективността и независимостта на съдебната власт да бъдат подобрени практически, а не постоянно да се отлага с  претекста, че са необходими конституционни промени." - коментира Стоилов в отговор на въпрос за съдебната реформа.

По отношение на идея за увеличаване на президентските правомощия той заяви: 

"Изразявам известно безпокойство дали президентът успява достатъчно добре да се справя със сегашните си правомощия преди да го натоварваме с нови".

Според Стоилов президентът би трябвало да играе "балансираща роля, относително неутрална".

От БСП ще предложат в програмата на парламента тази седмица да се включи обсъждане на промени в Закона за горите. Партията държи да се обсъдят и промените в Закона за защита на конкуренцията, свързани с българските производители. Ще е интересно каква ще е позицията на АБВ и ПФ по този въпрос, каза Мерджанов. 

Атанас Мерджанов коментира и въпроса с бежанската вълна. Според него няма никаква визия на управляващите за решаване на проблема - дали ще се изграждат нови центрове, как ще се интегрират бежанците, вместо това има "тотална чистка" в агенцията за бежанците. Очевидно вицепремиерът, който е натоварен с тази длъжност, не се справя, коментира депутата. Според него има дефицит на българска инициатива по осигуряване на повече европейска солидарност за България. По думите на Мерджанов, откакто министър Веселин Вучков е наредил да се вдигне полицейската охрана по границата, има по над 300 преминаващи за денонощие.

"Това не може да продължава и вероятно ще бъдем свидетели на невероятен взрив, който ще се отрази на местното население" -  допълни той.