Бензиностанции масово продават некачествено гориво

43% отклонение при качеството на бензина и дизела се предлагат търговските обекти

29.10.2014 | 15:59 Редактор: Ирина Георгиева

Още по темата

Бензиностанциите масово продават некачествено гориво. 43% отклонение при качеството на бензина и дизела, които предлагат търговските обекти, установи Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през последните 3 месеца. През юли отклонението от нормата е било само 8%, колкото е по европейските стандарти. Причината за това обаче, оказва се, не е била по-качествено гориво, а теч на информация за провежданите от Агенцията проверки.

Най-честото нарушение е смесване на бензин и дизел заради цистерни, в които са били пренасяни и двете горива. Другото е липса на биокомпонент при дизеловото гориво. Поради по-голямото потребление на дизел у нас, именно при него има повече злоупотреби. 

"В пистолети, в които са с А92, като отдавна няма А92, ние проверяваме и виждаме, че оттам тече дизел, който е свързан с резервоар, който никой не е виждал и не е регистриран в нито една система на НАП." - коментира инж Стефан Цанков от ДАМТН.

Освен изтичане на информация от служители на държавната агенция, от базата данни на агенцията за проверки на бензиностанциите са били изтрити 549 обекта. Това са 20% от общия брой бензиностанции, регистрирани в НАП.

"При вътрешното разследване, което направихме, има пробив и в него са извадени тези бензиностанции. Т.е може да предположим с какви мотиви. В момента имаме едни бензиностанции, които са проверявани по три пъти годишно и такива, които не са проверявани от десет години. Огромна съпротива имаме. Все пак тези бензиностанции, не са и на случайни хора, след като никога не са били проверявани. " - отбеляза инж Стефан Цанков.

До момента на 4 от общо 10 петролни бази в страната са наложени глоби от по 500 хил. лв, заради некачествено гориво. Проверките на агенцията заедно с НАП и Агенция митници върху контрола на течните горива ще продължат, като събраните до момента данни за нарушения ще бъдат внесени в прокуратурата. 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма