Денонощна акция срещу високата скорост

Само за ден и само при един от входовете на столицата стават между 150 и 200 пътни произшествия

29.10.2014 | 15:15 Редактор: Ирина Георгиева
Денонощна акция срещу високата скорост

Масирана 24-часова акция срещу превишената скорост на пътя започна от сутринта на 29 октомври на територията на цялата страна. Операцията е част от предприетите от Пътна полиция мерки за подобряване на пътно-транспортната обстановка в страната. Подобни акции се прилагат успешно в много европейски държави. 

Само за ден и само при един от входовете на столицата стават между 150 и 200 пътни произшествия. Основната причина обикновено е висока скорост, показват данни на Пътна полиция. Според тях от януари до юли тази година 400 души са загинали в катастрофи заради несъобразена скорост. 694 полицаи участват в днешната операция, която има за цел да допринесе за намаляване на тази черна статистика.

"Искаме чрез вас да отправим апел към водачите да бъдат толерантни на пътя, да спазват законите, да намалят скоростта и да поставят естествено спасителния колан." - заяви Росен Рапчев от Охранителна полиция.

По време на 24 часовия засилен контрол над водачите - спираните са обстойно проверявани за документи на колата, на останалите возещи се пътници, както и за наличието на задължителна застраховка. За превишилите скоростта наказанията са различни, в зависимост от нарушенията и от това дали са употребили алкохол. Могат да бъдат глоби от 40 до 300-400-500 лева и да стигнат до отнемане на книжката и дори затвор. 

Добрата новина е, че на пътя все още нарушителите на закона са по-малко в сравнение с примерните шофьори. Като Иво. 

Какво най-много ви нервира на пътя?

"Бързото каране. Всеки кара както си му харесва…това е България.“ - коментира Ивайло Йовчев, един от шофьорите, на които беше извършена проверка.

От януари до септември тази година 53 на 100 от всички произшествия са заради превишена скорост. Голям проблем и предпоставка за катастрофи, според пътните полицаи у нас, е и разликата в допустимите километри на магистралите между коли и камиони. За автомобилите те са 140, а за тировете 90 км в час. 

"Получава се една разлика между 50 км в час, която за нас е фатална." - обясни главен комисар Антон Антонов от Пътна полиция.

Всеки ден по пътищата в България загиват средно по трима души.