Защо поевтиняването на петрола не води до реципрочен спад на цената на бензина

Коментар на Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, в предаването Денят On Air

13.10.2014 | 21:00 Редактор: Мариета Иванова
Защо поевтиняването на петрола не води до реципрочен спад на цената на бензина

Причините поевтиняването на петрола на международните пазари да не се отразява в реципрочен спад на цената на течните горива са свързани с факта, че акцизите и ДДС формират голяма част от тази цена, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Експертът поясни, че в България частта от цената на течните горива за акцизи и ДДС е около 45%. В този смисъл, ако тя остава непроменена, няма как да има очаквания за голяма промяна в крайната цена на горивата. Втората ключова причина по думите му е     увеличаващите се  екологични норми, които намират реализация чрез скъпи програми също оказват влияние върху цената.

Делчев посочи, че цената на петрола на международните пазари е достигнала почти четиригодишно дъно. Причините за спада по думите му са: свитото търсене, забавянето на ръста на икономиките, както увеличаването на собствения добив от шистови източници в САЩ- един от основните вносители на петрол.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев каква е възможността петрол от  Ислямската държава да достигне до европейския пазар Делчев посочи, че въпреки че джихадистите контролират няколко рафинерии в Сирия и Ирак, те „по-скоро изнасят нелегално и по суша”. – „По трудно се крие танкер и в този смисъл  вероятността е нищожна”, коментира Делчев. Той допълни още, че единствената голяма нефтена рафинерия у нас- тази на Лукойл, се занимава само с руски петрол и няма причина към момента да прави промени.