Йорданка Фандъкова: Приключваме с големите ремонти за тази година

В средата на ноември очакваме да пуснем движението в района на Лъвов мост, заяви кметът на София

15.10.2014 | 21:27 Редактор: Мариета Иванова
Йорданка Фандъкова: Приключваме с големите ремонти за тази година

Приключваме с големите ремонти за тази година, заяви в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че в средата на ноември предстои да бъде пуснато движението в района на Лъвов мост, както и ремонтираният участък заради строежа на метрото от бул. Александър Малинов.

Фандъкова подчерта, че програмата за ремонти на големите булеварди остава амбициозна и за следващата година, като спомена, че през 2015 предстои ремонт на участъка от Цариградско шосе в частта от Алея Яворов и реконструкцията на бул. България при пресичането му с бул. Акад. Иван Гешов, където е предвидено  изграждане на  кръстовище на две нива.

Още по темата

Кметът на София посочи, че организацията на ремонтите е такава, че възможно най-малко да се блокира движението в града. Смисълът на ремонтите на големите улици и булеварди е в това да се спрат харчовете за „кърпене на дупки”, поясни Фандъкова.През тази година са правени ремонти и в 300  малки улички, допълни още тя.

През следващата година предстои да бъдат пуснати и три нови отсечки от метрото.

В отговор на зрителски въпрос дали ще бъде прекратена практиката за пускане в експлоатация на завършени строежи без изградена към тях инфраструктура, Фандъкова посочи, че това е въпрос на   контрол и че собствениците поемат ангажимент да изграждат прилежащата инфраструктура.

На въпрос как стои осигуряването на достатъчно места в детските градини кметът на столицата отговори, че до края на година предстои да се отворят 8 нови сгради, в следващата още най- малко толкова. Тя посочи, че проблемът с местата в детските градини е покрит напълно в предучилищната възраст, докато за възрастовата група от 3 до 5 години е на 85% решен. По отношение на местата в яслите проблемът бил по-сериозен.

На въпрос дали блокирането на сметки в КТБ на столичната "Топлофикация" е някаква заплаха за предстоящия отоплителен сезон Фандъкова отговори отрицателно. Тя посочи, че парите в банката са били предвидени за инвестиционни проекти и заради едноличното си решение да държи толкова големи суми в една банка изпълнителният директор е бил сменен. Въпреки това, през годината са вложени „44 млн. лв.  в изграждането на две нови турбини. В същото време около 300 млн. лв. са платени за природен газ,”заяви Фандъкова. По думите й предизвикателството пред новия отоплителен сезон е дали от Топлофикация-София ще успеят да обяснят на гражданите новата схема за определяне на сметките. Измененията предвиждат първите и последните месеци от отоплителния сезон да са с по-високи сметки в сравнение с година по-рано, за да има по-равномерно разпределение на плащанията, стана ясно от думите на столичният кмет.

На въпрос докъде е стигнал строежът на Завода  за боклук Фандъкова отговори, че предстои завършването на последния трети етап от проекта, като вече е факт производството на ток от биоотпадъци.