Възможно е да загубим още 154 млн. лв. по европрограми до края на 2015

Одитът на настоящия програмен период ще продължи до 2019 година, коментира Александър Хинов от KPMG

03.09.2014 | 10:34 Редактор: Мариета Иванова
Възможно е да загубим още 154 млн. лв. по европрограми до края на 2015

Финансовите корекции по европейските програми за България могат бъдат увеличени с още 154 млн. лв. до края на 2015 година, коментира Александър Хинов от KPMG. Той уточни, че цифрите са прогнозни и на база информация, до която компанията е имала достъп при изготвянето на анализ за размера, причините и възможните мерки за намаляване на финансовите корекции до края на следващата година. По думите му общата сума на финансовите корекции по оперативните програми може да достигне 2% от общия бюджет на средствата за страната, или около 320 млн. лв.

Хинов посочи, че сумата може да бъде и по-голяма, тъй като програмите продължават, а отидът може да продължи до 2019 година.

Експертът подчерта, че е много важно да бъдат анализирани финансовите корекции, за да се предотврати мултиплицирането им в т.нар. системни финансови корекции.

„Няма идеална контролна система. Възлагането на обществени поръчки е проблем в целия ЕС“, заяви Хинов. - „Около 50% от финансовата грешка, която е идентифицирана от Европейската сметна палата по отношение на регионалната политика, се дължи на обществените поръчки“.

Сред мерките, които могат да бъдат приложени, за ограничаване на финансовите корекции у нас, експертът препоръча засилване на предварителния контрол на обществените поръчки, както и на капацитета на Агенцията за обществени поръчки.

Друга важна стъпка в тази посока по думите му е „стандартизирането на тръжната документация“.

Друга мярка, която е необходимо много спешно да бъде предприета, е унифициране на подхода на различните контролни органи, които имат отношение към обществените поръчки, тъй като в момента се получава така, че различните контролни органи не винаги дават становища в една и съща посока, което не дава възможност за подобряване у бенефициентите и у тях често остава чувство на несправедливост“, коментира Хинов.

Експертът посочи, че друга група мерки, които би следвало да бъдат приложени, са свързани с „процедурата по налагане на финансови корекции, така че да се даде възможност за адекватна защита и обжалване от страна на бенефициентите“.

Хинов препоръча още да се използват опростените механизми за управление на европейски средства и подобрява на административния капацитет на общините.