България може да загуби 194 млн. евро по европейските програми през 2014 г.

28.08.2014 | 16:10 Редактор: Ирина Георгиева
България може да загуби 194 млн. евро по европейските програми през 2014 г.

През 2014 година България може да загуби близо 194 милиона евро по европейските оперативни програми. Това обяви вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. През тази година трябва да бъдат разплатени 1.333 млрд. евро по 7-те европейски програми. Към този момент са платени едва 33% от тези пари.

На фона на огромното забавяне в разплащането на евросредствата, за което е виновна българската администрация, най-големи се очертават загубите в ОП "Околна среда" - близо 82 млн. евро, и в "Регионално развитие" – около 18.5 млн. евро. Загубите в програмата за развитие на селските райони се очаква да бъдат 78.3 млн. евро.

Все пак в класацията по усвояване на парите, страната ни не е съвсем на опашката - по този показател България е на 24 място от 28 страни. След нас са държави като Румъния и Италия. 74 на сто от финансовите корекции са дължат на проблеми в обществените поръчки, отчете вицепремиерът Цанова. 

"Има няколко основни момента, на които трябва да се обърне внимание, това което трябва да се предприеме, така че да обърнем тази тенденция е засилване на предварителния контрол. Това, което предложих на моите колеги е да се включи клауза в договорите за безвъзмездна финансова помощ, която да дава право на управляващия орган да откаже плащане, ако установи нередност." - съобщи Цанова.

По програма "Рибарство" се очаква да загубим близо 5.5 млн. евро.

"Ако ние съвсем се провалихме в нещо, това е изграждането на професионална администрация." - отчете Васил Грудев, министър на земеделието.

Огромно предизвикателство пред България ще бъде необходимостта през следващата година да бъдат разплатени над 2 милиарда евро от парите от Брюксел за изтеклия програмен период. Общият бюджет на страната ни по ОП за периода 2007 - 2013 година е  малко над 8 милиарда евро. От тях парите от ЕС са 6.673 млрд. евро, а останалите средства - национално съфинансиране. При липсата на чужди инвестиции, усвояването на европейските средства е изключително важно за България, защото на тях се падат 72% от публичните инвестиции, обобщи Илияна Цанова.