Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ева Паунова: Диалогът ЕП-Русия няма да бъде възобновен лесно

Ева Паунова в Брюксел 1

06.06.2015 | 08:00 Редактор: Лъчезар Вълев
Ева Паунова: Диалогът ЕП-Русия няма да бъде възобновен лесно

Диалогът между ЕП и Русия няма да бъде възобновен толкова лесно и е възможно да се стигне до още по-големи санкции от страна на ЕС. Това заяви в разговор с Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът Ева Паунова. В средата на седмицата Европейският парламент реагира на оповестения черен списък на Москва за влизане на 89 водещи европейски фигури в Русия. Според Паунова за разлика от списъка със санкции на ЕС срещу Русия, в разпространената от Кремъл листа няма обоснована ясно причината защо тези хора не трябва да бъдат допускани до територията на Русия.

Това са евродепутати, които изказват своето мнение и те са там, избрани от 500 млн. европейски граждани, за да изкажат какво е тяхното мнение. Изведнъж се оказва, че те нямат право да изказват мнението си по въпрос, който цялата европейска и световна общност се произнесе – не може една държава да реши да премести границите на друга, когато си поиска  и когато има споразумение в същото време не биват спазвани“, каза още Паунова.

Тя подчерта, че много пъти европейски политици са задържани на руска територия, като те никога не получават обяснение защо са задържани и защо трябва да се върнат обратно.

„Русия в отговор на това казва – ние сега ще изпратим един списък, кои хора не искаме да допускаме“, допълни Паунова. По думите й обаче никъде не е обоснована ясно причината защо тези хора не трябва да бъдат допускани до територията на Русия. „Най-много са хората в списъка със санкции са от балтийските държави и от Полша. Русия търси конфликт с възможно най-близките държави до нея“, изтъкна българският евродепутат.

„Не мисля, че оттук нататък диалогът между ЕП и руската страна ще бъде възобновен толкова лесно. Въпреки това обаче от Европарламента ще се търсят пътища и именно хората, които са в списъка ще ги търсят най-много. Те в момента изготвят списък с редица инициативи и реакции, по които те искат да направят първи стъпки към това да възобновят този диалог“, каза още Паунова. Тя прогнозира, че ситуацията само ще ескалира и може би ще доведе до още по-големи санкции от страна на ЕС.

Още по темата - в събота, 6 юни от 18 часа в предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова.