Израел започна сухопътна операция в Газа /Ройтерс/

13.07.2014 | 09:07
Израел започна сухопътна операция в Газа /Ройтерс/

Израелски командоси проведоха операция срещу ракетна установка на Хамас на морския бряг в ивицата Газа.

Според Ройтерс четирима военни са били леко ранени. Сухопътната операция е първата от началото на ударите по сектора, съобщава АФП.

Самолет на Delta Airlines, полет 469 с над 360 пътници направи аварийно кацане веднага след излитане от летище Бен Гурион. Boeing 747 за Ню Йорк съобщи за неизправност малко след излитане от Тел Авив, съобщава Джюиш прес.

Тази нощ израелски самолети бомбардираха полицейски управления и сграда на палестинските сили за сигурност в Газа, в най-мащабната въздушна операция от 8 юли насам.

Израел обяви, че в събота към страната са изстреляни 90 ракети от Газа.

Бойци на Хамас са насочили три ракети към Тел Авив, които са били неутрализирани. Израел отговори с мощни въздушни удари.

Съветът за сигурност на ООН призова Израел и Палестина за незабавен мир в Ивицата Газа. Всички 15 членове на съвета парафираха официалното становище на ООН. Организацията изчислява, че 77% от убитите в ивицата Газа са цивилни.

Информационните агенции съобщават за 17 загинали само от едно семейство, когато 4 ракети са сринали до основи 3-етажна сграда в Газа, собственост на директора на полицията в града.

Говорителят на Хамас Сами Зухри определи атаката като отвратително престъпление и обеща отмъщение.

Израел предупреди гражданите в северната част на ивицата да напуснат домовете си – ход, който палестинските власти нарекоха психологическа атака.