Палестинският посланик у нас призова Израел да спре агресията срещу ивицата Газа

11.07.2014 | 15:07 Редактор: Ирина Георгиева
Палестинският посланик у нас призова Израел да спре агресията срещу ивицата Газа

Като геноцид над хората в ивицата Газа - така палестинският посланик у нас н.пр. Ахмед Ал Мадбух, определи действията на Израел. Дипломатът заяви още, че престъпленията на Израел стигат до нивото на престъпления срещу човечеството.

Палестинският посланик у нас Ахмед Ал Мадбух призова Израел да спре агресията срещу ивицата Газа, да престане да убива цивилни и да спре с пропагандата, че палестинците използват цивилните като жив щит.

"Тази сутрин палестинските убити мъченици станаха около 100, а броят на ранените достига до 700. 70% от тези ранени са жени и деца, а 15% от тях са възрастни хора." - заяви Мадбух.

Една от причините за големия брой убити деца е гъстотата на населението в ивицата Газа, обясни дипломатът.

"Израел за пореден път доказа, че е жадна за кръв и его, че сега пролива кръвта на палестинските деца." - подчерта палестинският посланик у нас.

"Престъпленията на Израел стигат до нивото на престъпления срещу човечеството." - допълни той.

Кампанията на Израел започна при обявяването на палестинското правителство на Националното единство, обясни посланик Мадбух, който изтъкна, че то е било признато от целия свят, без Израел. Посланикът даде и палестинската версия за смъртта на трите израелски момчета, която провокира засилването на напрежението в Ивициата Газа.

"Дори някои световни медии казаха, че има трима мъртви, че трима израелци са убити по време на пътно-транспортно произшествие в Елаб. И техните тела са били скрити. И се говори, че труповете на тези тримата колонисти са същите от пътно-транспортното произшествие. Затова Израел избегна този въпрос - само някои медии зачекват тази тема. А Израел използва тази катастрофа, за да развали имиджа на палестинското правителство." - коментира Мадбух.

Посланик Ахмед Ал Мадбух заяви още, че вчера  на 10 юли палестинският президент се е свързал с швейцарският с молба да се проведе конференция Женева и палестинският народ да бъде поставен под международна защита.

Репортаж на Вяра Петрова и операторът Радослав Илиев: