Палестинците предупредиха за обстрел на летище Бен Гурион

12.07.2014 | 10:32
Палестинците предупредиха за обстрел на летище Бен Гурион

Хамас предупреди авиокомпаниите, че смята да обстрелва международното летище Бен Гурион с ракети от Газа. Палестинската организация предупреди да не се лети в района в съобщение от петък, 11 юли.

Това е главното международно летище на Израел. То работи без прекъсване от началото на военната офанзива в четвъртък.

Международните авикомпании продължават да летят, въпреки ракетите, които или се прихващат от израелската отбранителна система „Железен копул“, или падат в райони, където не нанасят щети.

Говорител на летищните власти съобщи, че няма пряка заплаха.

 

Над 100 са вече жертвите от палестинска страна в четирите дни на офанзива на границата с Израел, която няма изгледи да спре, въпреки международните усилия за прекратяване на огъня.

Запитан дали Израел се кани да премине от въздушни удари към сухопътна операция в Газа, за да спре ракетите по своя територия, премиерът Бенямин Нетаняху отговори "Обмисляме всички възможности и се готвим за всякакви ситуации", съобщава Ройтерс.

"Никакъв международен натиск няма да ни попречи да използваме цялата си сила", каза той пред репортери в Тел Авив ден след телефонния разговор с президента на САЩ Барак Обама.

В петък Вашингтон потвърди правото на Израел да се защитава с изявление на Пентагона.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл обаче каза на израелския министър на отбраната Моше Ялон, че е разтревожен "от риска от продължаваща ескалация и е заявил за необходимостта всички страни да положат всички усилия да защитят цивилните и възстановят спокойствието" - предава агенцията.

Ракета тежко рани един човек, а седем други пострадаха при падане на ракета в цистерна на бензиностанция в град Ашдот, на 30 км северно от Газа. Палестинските активисти предупредиха международните авиокомпании, че ще обстрелват с ракети главното летище на Тел Авив.

И по северната граница на Израел също се водят боеве. Ливанските сили за сигурност съобщават, че две ракети са били изстреляни в Северен Израел в петък, но не знаят кой ги е пуснал. Израел отговори с артилерийски огън. Палестински групи в Ливан в миналото често са обстрелвали Израел.

Палестински източници съобщават, че израелски танкове стрелят източно от КПП Рафа, а самолети са бомбардирали позиции край египетско-израелската граница.

Подробности в материала на международния редактор Краси Кирев.