Над 200 загинали в Шри Ланка при поредица атентати

Терорът избухнал по време на Великденска литургия - засегнати са още три луксозни хотела

21.04.2019 | 11:26 Редактор: Иван Берберов
Над 200 загинали в Шри Ланка при поредица атентати

Ад навръх Великден в Шри Ланка. Над 200 души загинаха, а най-малко 560 са ранени след серия от експлозии в общо четири града в азиатската страна. 

На прицел са били три църкви, в които се провеждали тържествени богослужения, и 3 хотела в старата столица. Сред жертвите има и чуждестранни туристи, като броят им се уточнява. Няма данни за пострадали българи. 

В един от атакуваните хотели - Shangri La Hotel се намират шестима български граждани, които обаче са в безопасност, съобщават от българското министерство на външните работи. Българските граждани имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост. 

От външното ни министерство съветват - да се избягват места в Шри Ланка, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации. 

Засега никой не е поел отговорност за взривовете. Според властите става дума за "добре координиран опит за всяване на хаос, паника и анархия с цел убийството на много невинни хора". През последните години в Шри Ланка се опасяваха от завръщащи се от чужбина бойци на "Ислямска държава". Над 7 процента от населението на страната изповядва католицизма.

Харесайте ни във Facebook ТУК