Австралия ще признае официално Ерусалим за столица на Израел

По този начин страната ще последва примера на САЩ

16.12.2018 | 12:10 Редактор: Велислав Филипов
Австралия ще признае официално Ерусалим за столица на Израел

Австралия ще признае официално Ерусалим за столица на Израел, като по този начин следва примера на САЩ, пише Bloomberg.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън обяви в официално изявление, че основната цел на действията е да се задвижи мирният процес в Близкия изток. „Застоят трябва да бъде разрушен“, допълни той.

Поради това Канбера ще премести своите представителства на търговията и отбраната в Ерусалим. Преместването на австралийското посолство от Тел Авив се отлага, докато не бъде подписано мирно споразумение за Ерусалим.

„Към момента избираме подходящия район за изграждането на австралийско посолство в Западен Ерусалим“, категоричен е Морисън.

Морисън говори и за ситуацията в Иран. Австралия може да преразгледа позицията си спрямо Иран, като се обмисля въвеждането на санкции срещу страната, тъй като правителството в Техеран финансира тероризма в Близкия изток.

През октомври Морисън заяви, че Австралия обмисля да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Тогава министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху приветства решението на Канбера, но то провокира сериозно недоволство от редица страни в Югоизточна Азия.

Индонезия замрази сделка за свободна търговия с Австралия, а президентът на Малайзия Махатхир Мохамед обясни, че подобни мерки ще засилят тероризма в Близкия изток. Световните лидери от Ватикана до Техеран отхвърлят решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Ерусалим.