Австралия ще признае официално Ерусалим за столица на Израел

По този начин страната ще последва примера на САЩ
Публикувана: От:

Австралия ще признае официално Ерусалим за столица на Израел, като по този начин следва примера на САЩ, пише Bloomberg.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън обяви в официално изявление, че основната цел на действията е да се задвижи мирният процес в Близкия изток. „Застоят трябва да бъде разрушен“, допълни той.

Още по темата

 

Поради това Канбера ще премести своите представителства на търговията и отбраната в Ерусалим. Преместването на австралийското посолство от Тел Авив се отлага, докато не бъде подписано мирно споразумение за Ерусалим.

„Към момента избираме подходящия район за изграждането на австралийско посолство в Западен Ерусалим“, категоричен е Морисън.

Морисън говори и за ситуацията в Иран. Австралия може да преразгледа позицията си спрямо Иран, като се обмисля въвеждането на санкции срещу страната, тъй като правителството в Техеран финансира тероризма в Близкия изток.

През октомври Морисън заяви, че Австралия обмисля да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Тогава министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху приветства решението на Канбера, но то провокира сериозно недоволство от редица страни в Югоизточна Азия.

Индонезия замрази сделка за свободна търговия с Австралия, а президентът на Малайзия Махатхир Мохамед обясни, че подобни мерки ще засилят тероризма в Близкия изток. Световните лидери от Ватикана до Техеран отхвърлят решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Ерусалим.

Коментари ( 0 )