Обсъждат в Прага защитата на външните граници на ЕС

Лидерите на държавите от Вишеградската четворка умуват за бежанската криза

15.02.2016 | 14:03 Редактор: Василия Пейчева
bgonair.bg

Мерки за защита на външните граници на Европейския съюз и овладяване на бежанската криза – това обсъждат днес лидерите на държавите от Вишеградската четворка на среща на върха в Прага. България и Македония са поканени да участват. Страната ни е представена от премиера Бойко Борисов.

България не приема плана на Вишеградската четворка за изграждането на граница между Гърция и Македония, която да спира бежанците. Тази позиция изрази премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Според Борисов Европейският съюз трябва да действа заедно и да се потърсят общи решения на кризата с миграцията. Необходимо е Съюзът да разкрие готовността си за сътрудничество в областта на защитата на външните граници в борбата срещу нелегалната имиграция.

В момента чешки полицаи помагат на границите в Словения и Македония. Словакия също заяви готовност да се включи "финансово и с персонал". Германия предупреди държавите от Централна Европа да не помагат на България и Македония да затворят границата си с Гърция. Това е така нареченият Балкански път, който стотици хиляди бежанци използваха, за да влязат в Западна Европа.

Дискусиите за намиране на решение на бежанския наплив се провеждат само няколко дни преди насрочената за 18 и 19 този месец среща на върха на Европейския съвет в Брюксел.