Франция настоя Сирия и Русия да спрат бомбардировките над цивилни

Изявление на външния министър Лоран Фабиус

11.01.2016 | 16:17
Франция настоя Сирия и Русия да спрат бомбардировките над цивилни

Сирия и Русия трябва да спрат военните операции срещу цивилни и особено да прекратят това, което става в обсадения град Мадая, каза френският външен министър Лоран Фабиус.

Франция призова за незабавното вдигане на обсадата от всички градове в Сирия, за да могат хуманитарните помощи да стигнат до цивилното население.

"Поискахме от постоянния пратеник на ООН да се консултира със Съвета за сигурност по въпроса", каза Фабиус, цитиран от Ройтерс.

Френският външен министър каза още, че Башар Асад не може да остане на власт. В понеделник вечерта Фабиус ще се срещне със специалния пратеник на ООН за Сирия.

 

Цивилни жертви

Най-малко 12 ученици и трима възрастни бяха убити при бомбардировка на руската авиация в Сирия в понеделник сутринта близо до училище на 15 км от Алепо, съобщи АФП.

"12 ученици, тяхната учителка и двама други възрастни бяха убити, а други 20 - ранени при операция на руската авиация в Айн-Джара, в западната част на провинция Алепо", според съобщението на Сирийската обсерватория за човешки права.

Разпространените снимки от активист на организацията в социалните мрежи показват малки ранички в различни цветове, покрити с прах, разпилени до тетрадки по математика и английски, както и лист от тест по математика в локва кръв. Автентичността на документите не е потвърдена, съобщи Ройтерс.

На кадрите се вижда пробит от снаряд покрив и счупени чинове на основното училище. Според активиста Мохамед Ал-Хатиб само три тела са намерени цели, останалите са разкъсани.

Регионът е сцена на ожесточени боеве между лоялните на президента части, подкрепени от руската авиация и бунтовниците.

 

Помощи

ЕС е в постоянен контакт с партньорите, за да осигури оказване на хуманитарна помощ, каза представителят на ЕК Александър Полак. ЕС изпрати конвой с хуманитарна помощ в обсадените сирийски градове Мадая, Фуа и Кефрая в СЗ част на страната. Очаква се помощта да пристигне до няколко дни, съобщи Полак, цитиран от РИА.

 

Руски операции в Сирия

Руският Генерален щаб съобщи за унищожени двама полеви командири в Сирия, съ общи Сергей Рудской.

По време на празниците в началото на 2016 руските ВВС са нанесли удари по 1097 обекта на инфраструктурата на терористите, съобщи ген. Рудской. Бомбардировките са били в провинциите Апело, Идлиб, Латакия, Хама, Хомс, Дамаск, Дар ес-Зор, Хасека, Даря и Ракка. Обект на мисиите са били нефтопреработвателни инсталации и оръжия на Ислямска държава.