България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв ще бъде изходът от мирните преговори за Сирия?

Съветът за сигурност на ООН насрочи преговорите за 25 януари в Женева

11.01.2016 | 11:19 Редактор: Мария Аладжова
Какъв ще бъде изходът от мирните преговори за Сирия?

"Позицията на Иран по отношение на Саудитска Арабия е напълно очаквана" - така коментира настроенията в "арабската лига" политологът Георги Проданов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 11 януари. Повод за анализа са предстоящите преговори на ООН в Женева на 25 януари, в рамките на които се очаква да бъде изработен план за прекратяване на гражданската война в Сирия. 

"Саудитска Арабия умишлено поддържа високо производство на петрол и ниски нива на цените на пазара. Там сценария е още по-голям", анализира Проданов, като допълни че "Саудитска Арабия си позволи да поддържа тези ниски нива, защото това е използвано в пресата срещу Русия и нейната сериозна зависимост от този тип търговия".

Според него Иран предявява претенции за трета световна сила. Политологът изрази мнение, съгласно което търканията между Саудитска Арабия и Иран ще повлияят на конфликта в Сирия. Той прогнозира, че Русия ще бъде "големия губещ" в създалата се ситуация в Близкия Изток.

Противоположна гледна точка изрази журналистът М. Алгафари, според когото "за Иран е много по-подходящо Русия да има решаващата дума, отколкото САЩ". Той обаче също се присъедини към мнението, че конфликтът между Иран и Саудитска Арабия бил с предизвестен край. По думите на журналиста на мирните преговори в Женева ще бъдат направени важни стъпки към решаването на конфликта в Сирия, но те няма да са от ключово значение за променяне на ситуацията в цялост.