Георги Проданов: Русия по-скоро ще се оттегли от Асад, отколкото от Украйна

Ислямска държава е продукт на нестабилността в региона на Близкия изток, коментира експертът

29.09.2015 | 10:34 Редактор: Мариета Иванова
Георги Проданов: Русия по-скоро ще се оттегли от Асад, отколкото от Украйна

Русия по-скоро ще се оттегли от сирийския президент Башар Асад, отколкото от Украйна, стана ясно от коментара на експерта по международни отношение Георги Проданов. Той подчерта, че по отношение Украйна Русия иска да демонстрира външнополитически успех. По думите му, нито Русия, нито ЕС имат план „какво да правят Украйна”.  

Срещата между Путин и Обама

По думите на Проданов няма как да ‘говорим за обща коалиция” в решаването на конфликта в Сирия. – „Действително Русия има основания да бъде по-агресивна, докато САЩ са по-обрани в позициите си, защото за това, което се случи в Близкия изток до голяма степен вина имат и двете държави”, коментира експертът.

Проданов поясни още, че „в подобни преговори се тръгва от отправна точка - ключовият момент в тези преговори е бъдещето на Ислямска държава и съдбата на Башар Асад, оттам нататък следват теми като какво се случва в Европа, в Украйна. Но не трябва да забравяме Турция, Иран, Саудитска Арабия”, коментира той. Експертът допълни, че не може да се очаква голяма промяна в отношенията между Русия и САЩ- нито в посока на затопляне, нито в посока за охлаждане на отношенията.

Ролята на Иран, Турция и Саудитска Арабия

В контекста на регионален играч от година и половина е факт активизиране на отношенията между САЩ и Иран и Русия и Иран, както по отношение на търсене на решение за Сирия, така и в казуса с Ислямска държава. Проданов изтъкна Иран и Турция като естествен балансьор в решаването на конфликтите в региона. -  „Не можем да подминем и Саудитска Арабия, като чисто религиозен, регионален лидер и все пак държава, която разполага с финансиране, което беше много проблемно в региона. Пъзелът е много сложен,” коментира Проданов. Той се позова на думите на генералния  секретар на ООН Бан Ки Мун, че тези пет държави ще решат пъзела в Сирия и допълни, че Асад може да изпревари решението, но едва ли ще го заяви директно.

Ислямска държава

Проданов изтъкна, че „Ислямска държава е продукт на нестабилността на региона. Съставена е от бившата армия на Ирак  и от паравоенни структури, които са участвали преди това в конфликтите и в Сирия, и в Ирак, и в Афганистан и в Чечня.