Седмица на почит в Париж

Целодневно честване на жертвите на атентатите през 2015

10.01.2016 | 12:00
Седмица на почит в Париж

Седмицата на отдаване на почит на жертвите на атентатите в Париж от януари 2015 и 13 ноември 2015 завършва в неделя на площад Република. Паметтта на загиналите от терористичните атаки във Франция се почита с тържествена церемония в присъствието на президента Франсоа Оланд.

Церемонията се провежда година след Републиканския марш от 11 януари 2015 на същото място, площад Република, където се събраха над 1 милион души и десетки държавни и правителствени ръководители.

Церемонията включва засаждането на дъб и песен на Джони Холидей, песен на Жак Брел, изпълнена от хора на френската армия, прочитане на текст от Виктор Юго и отново песен на френската армия.

Втора церемония вечерта в присъствието на кмета на Париж Ан Идалго ще освети дъба и статуята.

 

Освен официалните власти на събитието са поканени хиляда души - семейства, пострадали и всички, присъствали на атентатите.

Церемонията се излъчва на голям екран на площада, ориентиран към булевард Волтер.

Изборът на Джони Холидей, с който екипът карикатуристи на Charlie Hebdo често се шегуваше се коментира като изненада от френските медии. Вероятно Джони е бил избран от екипа на кмета на Париж Ан Идалго, заради факта, че старият рокер, който все още е изключително популярен, е "гласът, който въплъщава Франция".

 

Кметът на Париж Ан Идалго предложи в 18:30 българско време на площада да бъдат запалени свещи.