Франция почита паметта на жертвите на атентатите

Целодневна церемония на площад Репюблик

10.01.2016 | 09:29
Франция почита паметта на жертвите на атентатите

Френският премиер Манюел Валс отдаде в събота вечерта почит на жертвите на нападението в супермаркета на 9 януари миналата година.

„Как може Франция да изостави еврейските си сънародници да живеят в страх, да се съмняват дори за миг, че тук е техният дом, да виждат как все повече и повече хора от общността напускат страната, защото вече не се чувстват сигурни и защото се чувстват неразбрани, защото не чувстват, че й принадлежат? Това за нас, за всички нас, френският народ, трябва да бъде непоносима мисъл“, каза Манюел Валс.

Той похвали работата на членовете на френската армия и полиция, разположени в охрана синагогите, еврейските училища и сгради на общността.

Атентатите през януари 2015

Атентатите от януари 2015 бяха началото на вълна от нападения във Франция, завършила със стрелбата на 13 ноември, отнела живота на още 130 души.

Година след нападенията над вестник Charlie Hebdo/Шарли Ебдо и еврейския супермаркет в Париж в неделя Франсоа Оланд и кметицата на Париж Ан Идалго ще почетат жертвите на атентатите на площад Република.

Държавни ръководители от цял свят ще се присъединят към парижани и ще преминат заедно по булевард Волтер, за да се изправят заедно срещу варварския акт на убийствата на журналисти и невинни граждани през януари 2015 – срещу Charlie Hebdo, Монруж и супермаркета от Порт дьо Венсен.

Оланд и Идалго ще припомнят „духа на 11 януари“ и републиканските маршове отпреди година.

В неделя сутринта двамата ще открият възпоменателна плоча в памет на жертвите на атентатите „в подножието на един дъб, който ще бъде посаден по този повод“, съобщи кметството на Париж. Церемонията ще включва изпълнение на Джони Холидей.

Charlie Hebdo

Редакцията на сатиричния седмичник Charlie Hebdo в Париж бе атакувана сутринта на 7 януари 2015 от двама тежко въоръжени мъже в 11 район на Париж. Дванайсет души загинаха, от които двама полицаи и четирима карикатуристи – Кабю, Тигнус, Волински и Шарб.

Авторите на атентата, братята Саид и Шериф Куаши бяха заловени два дни по-късно от полицията в Дамартен-ан-Гоел. Това бе първата атака от поредицата атентати в Париж, които отнеха живота на общо 17 жертви.

Монруж

Престрелка избухна близо до Порт дьо Шатийон сутринта на 9 януари 2015. Един полицай бе убит. Нападателите избягаха. „Не беше открита връзка“ с нападението над Charlie Hebdo“.

Супермаркетът на Порт дьо Венсен

Абеди Кулибали е сред тримата терористи, убити от силите на реда на 9 януари 2015. Той взе заложници от супермаркета на Порт дьо Венсен, криза, която отне живота на Йов Атаб, Йоан Коен, Филип Беран и Мишел Саада. Известният на полицията Амеди Кулибали на 32г., терорист, за когото се смята, че заедно с приятелката си Хаят Бумедиен е автор и на престрелката в Монруж, където загина младата полицайка, бе активно издирван.

Възпоменателните събития в Париж в неделя ще продължат цял ден на площад Репюблик.

Bulgaria ON AIR ще предава на живо.