Престрелка и взети заложници в Северна Франция (обновена)

Френската полиция започна операция срещу заподозрените за стрелбата и убийствата в редакцията на Charlie Hebdo

09.01.2015 | 11:23 Редактор: Мариета Иванова
Престрелка и взети заложници в Северна Франция (обновена)

Френската полиция е започнала операция срещу издирваните за стрелбата и убийствата във френското сатирично издание  Charlie Hebdo Саид и Шериф Куаши, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация на вътрешния министър на страната Бернар Казньов.

В селището Дамартен ен Гоел, Северна Франция, е имало престрелка, а най-малко един човек е бил взет за заложник.

Френската прокуратура не потвържди информацията за жертви при стартиралата полицейска операция по задържането на заподозрените за кървавата атака срещу сатиричното издание Charlie Hebdo, съобщава Reuters. По-рано френски медии и РИА-Новости съобщиха, че има двама убити и над 20 ранени.

По информация на Reuters най-малко един човек е взет за заложник. Предполага се, че това е жена. Ако се потвърди, че действително заложникът е жена, има лъч надежда да бъде освободена, ако се вземе предвид, че сред принципите на заподозрените е и този да не убиват жени, стана ясно от коментар за Sky News.

Селището се намира около 42 километра  северно от Париж и на около 14 километра от летището „Шарл дьо Гол“.

В момента се водят преговори с братята Куаши, които са заявили, че са готови да умрат като мъченици.

По-рано двамата братя откраднали автомобил „Пежо“ от  градчето Монтани Сент Фелисите, намиращо се на около 50 км северно от Париж.

По-рано полицията е преследвала автомобил, движещ се с голяма скорост, в близост до  магистрала A2  в посока на Париж, съобщава Reuters.

"Операцията е в ход в Дамартен ен Гоел и специални полицейски части са на разположение", коментира пред медиите вътрешният министър Бернар Казньов. -“Операциите ще се извършват в следващите часове и минути. Всички сили на министерството, полицейските сили, са мобилизирани," допълва още той, цитиран от Bloomberg.

Пет хеликоптера са забелязани да облитат района на индустриалната зона в района на Дамартен ен Гоел, пише Reuters. Източник на полицията е коментирал, че двамата заподозрени са били видени в града.

Репортер на BBC съобщава, че в района има хиляди представители на полицията и други служби за сигурност.

Двамата са се барикадирали в сграда на печатница CDT в индустриалната част на Дамартен ен Гоел, пише още Reuters.

От летището „Шарл дьо Гол“ съобщават, че са затворили за полети северната писта и били  отклонили редица полети, отбелязва BBC.

Президентът Франсоа Оланд признава, че властите са знаели "са възможни атаки ".

На 8 януари елитни спецчаст от звеното за борба с тероризма са отцепили район от около 70 километра в Североизточната част на Франция в опит да задържат заподозрените за стрелбата във френското сатирично издание Саид и Шериф Куаши, припомня Bloomberg.