Има ли риск от атентати във Великобритания

09.01.2015 | 13:29
МИ5

Ендрю Паркър, директор на службата за национална сигурност, MI5 каза, че има голяма вероятност от нападение над Великобритания, съобщава Гардиън, цитирайки пресконференция на 8 януари. Райън Чилкот от Bloomberg коментира изказването в предаването "Countdown." (Source: Bloomberg)


Ендрю Паркър поиска нови правомощия за MI5. Казва, че се тревожи от броя на терористичните нападения или евентуалните такива расте. Обемът на възможностите, с които разполагат силите за сигурност да намерят нападателите същевременно намалява.

Затова в момента, когато имаме ръст на заплахата, те се оказват по-зле подготвени да се справят с нея.

Пресконференцията, която беше снощи, беше насрочена дълго преди атентата в Париж, на нея те трябваше да направят анализ на 2014. Сега той просто каза, че това, което видяхме в Париж онзи ден е напомняне за заплахата, пред която всички сме изправени.

Но не каза, че парижкото нападение може да доведе до атаки във Великобритания.

Единствената промяна в сигурността от последните дни е засилването на мерките за охрана от MI5 - в Eurostar, на границите, където те трябва да се опитат да спрат потенциалнин заподозрени в случай, че дойдат във Великобритания.

 

Тонът на пресконференцията задава ли начина, по който агенциите по сигурността ще лобират пред правителството по-силно за достъп до данни. Например до телекомите, мобилните данни, моя профил в интернет?

Мисля, че точно за това става дума.

Смятам, че това е възможността на MI5 да отвърне на удара след целия натиск, който понася за подслушване в страната.

Очевидно бяха силно критикувани, бяха атакувани в цялата дискусия.

А това е възможност за тях да кажат - знаете ли, ние изгубихме част от тези възможности в резултат на този диалог и би било добре да си върнем правомощията.

Но да се върна на терористичната заплаха.

Тя е на същото ниво от август - на едно ниво под най-максималното. Това означава, че има голямо вероятност от нападение.

 

Това е така от известно време.

Да, от август 2014. След като повишиха нивото на опасност до една степен преди максималната, MI5 осуети три нападения, които според тях биха отнели човешки живот.

 

Интересно. Попитахме френската бизнес асоциация Медеф дали са имали нанесени щети на бизнес доверието и нейната директорка каза, че първоначално има. Но в средносрочен и дългосрочен план - не, нито върху  туризма. Какъв ще бъде ефектът тук, при нас върху бизнеса?

Най-краткият отговор е, че е рано да се каже.

Мисля, че във Великобритания в последната година-две вниманието бе насочено повече към киберзаплахите, кибератаките - от терористи и хакери. Но в края на краищата ние се намираме във финансовия център на Лондон, в Ситито.

Спомените ни за времето, когато имахме по-големи мерки за сигурност са навсякъде: стоманената ограда.. Все още прескачаме препятствията на пътя, които имат за цел да забавят колите, за да бъдат проверявани.

Както всички знаем те бяха ръчно управлявани.

Вече не са - само много рядко. 1% от времето. Но има камери.

Дали това ще се промени-едва ли и Ендрю Паркър не каза такова нещо вчера.

Но определено последиците от атентата през 1992. Няма обаче непосредствена промяна след атентата в Париж.