Една година по-късно французите пишат Аз съм Шарли

Подкрепата за Оланд намалява

10.01.2016 | 17:48
Една година по-късно французите пишат Аз съм Шарли

Близо три четвърти от французите възприеха фразата-символ на атентатите от януари "Je suis Charlie", а почти всеки пети твърди, че "не е Шарли" според проучване на BVA-Orange-iTELE, публикувано в събота вечерта, 9 януари.

На въпроса "спрямо събитията, които станаха преди година в Париж, коя фраза изразява най-добре позицията ви" 76% казват "Je suis Charlie".

Нивата са близки до тези от проучването от януари 2015, малко след убийствата в редакцията на Charlie Hebdo и еврейския супермаркет, когато така отговориха съответно 77% и 20%.

 

Ключова година за Франция преди президентските избори през 2017

Никола Саркози обеща "интересни събития" през 2016

Никола Саркози обеща на привържениците на своята партия, Републиканците в първата си реч за 2016 "интересни събития". Той представи в събота в седалището на партията в Париж прогнозата си за новата година пред около 350 души. Председателят на новата партия се поздрави с увеличение на подкрепата за една година.

От 2014 броят на членовете се повиши от 210 000 на 236 000 - ръст от 10%, на който завиждат много други партии, особено социалистическата партия, но и останалите.

За да достигне до 500 000 през 2017, както обеща бившият френски президент през ноември 2014, още в края на 2015 трябваше да премине прага от 300 000 членове.

Промяната на старата партия в Републиканците, която бе основана през пролетта на 2015 трябва да позволи "да заработи отново машината на присъединяване, чрез привличане на нови членове от Съюза Народно движение, каза член на управлението на партията.

Три седмици след регионалните избори във Франция десницата напредва без особен шум. Новата организация, обявена след втория тур даде на Саркози загуба от 15 пункта в сондаж, публикуван от Elabe-Les Echos.

 

Оланд губи подкрепа

Според същото проучване, публикувано тази седмица подкрепата за президента Оланд пада със 7 пункта, изтривайки почти изцяло напредъка, постигнат през декември след джихадистките атаки. Едва 26% от французите имат доверие, че той ще реши ефективно основните проблеми пред страната.

3% му дават пълно доверие.

 

Още по темата

Седмица на почит в Париж

Седмицата на отдаване на почит на жертвите на атентатите в Париж от януари 2015 и 13 ноември 2015 завършиа в неделя на площад Република. Паметтта на загиналите от терористичните атаки във Франция бе почитена с тържествена церемония в присъствието на президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс и кмета на Париж Ан Идалго.

Церемонията се провежда година след Републиканския марш от 11 януари 2015 на същото място, площад Република, където се събраха над 1 милион души и десетки държавни и правителствени ръководители.

Изключителните мерки за сигурност - всички бяха проверявани  - или недоволството от правителството при осигуряване безопасността на гражданите - атентатите през ноември се проведоха, докато в сила вече бе най-високата степен на тревога, оставиха непълен площад Република на 10 януари.

 

Кметът на Париж Ан Идалго предложи в 18:30 българско време на площада да бъдат запалени свещи.

 

Французите критикуват

Не само властите бяха критикувани.

Изборът за участие в церемонията на площад Репюблик на Джони Холидей, известният френски изпълнител,  който бе любимият образ, използван от карикатуристите на Charlie Hebdo за кориците на вестника, също предизвика остри забележки.

Сатиричният вестник никога не пропуска възможност да се подиграва на идола на младежта. Самият Джони, с изключително чувство за хумор никога не се е засягал. Затова и участва във възпоменателната церемония в неделя в площад Репюблик.

Присъствието му обаче бе критикувано от близките на загиналите карикатуристи. В публикация от 7 януари в Sine Mensuel карикатуристът Сине /Морис Сине/ реагира много остро.

"Шарб мразеше Джони Холидей и точно затова го търсят властите, за да изпее песента си - когато трябва да се направи някоя глупост, може да се разчита на нашите ръководители - те никога не пропускат", пише Сина.

Сине пусна карикатура в туитър на 9 януари: въоръжената котка казва: „Не рисувай пророка! Не убивай художника! Всички да млъкнат!“.