Ирак започна битката за Рамади

Очаква се превземането на града до 24ч

27.12.2015 | 14:33
Ирак започна битката за Рамади

Иракската армия се готви в неделя за последен щурм срещу контролирания от Ислямска държава град Рамади, съобщи Ройтерс, цитирайки говорител на армията.

Възстановяването на контрола на Рамади, който бе превзет от ИДИЛ през май би била една от най-значителните победи на иракската армия срещу ИДИЛ от 2014.

Войниците са на 300 метра от командния център на местното правителство - обект на атаката, започнала във вторник, каза Сабах ал-Нумани, говорител на антитерористичните сили на правителството.

"Очакваме до 24 часа да влезем", каза ал-Нумани пред Ройтерс.

"Сградите и улиците са минирани, трябва да бъдат прочистени. Въздушното наблюдение ни помага да открием коли-бомби и терористи-камикадзе".

Рамади е столица на провинция Анбар, населена с преобладаващо сунитско население в долината на Ефрат, на 2 часа път кола западно от Багдад.

Ако успее офанзивата срещу Рамади, това ще бъде вторият голям град, върнат под контрола на правителството след освобождаването на Тикрит през април. Властите съобщиха, че ще го предадат на местната полиция и сунитски племенни части след това.

Рамади бе най-голямата победа на ИДИЛ през 2015, изоставен от правителствените части през май в най-голямото отстъпление на обучените от САЩ въоръжени сили на Ирак.

 

Кой се бие в Рамади

Иракското правителство има подкрепата по въздуха на международната коалиция, водена от САЩ.

Шиитските милиции, подкрепяни от Иран, които изиграха важна роля в офанзивата срещу Ислямска държава са държани настрана от иракското правителство от битката за Рамади с цел избягване на религиозно напрежение, съобщава Ройтерс.

 

След Рамади

След Рамади армията планира да си върне контрола на северния град Мосул, най-гъсто населеният център под контрола на Ислямска държава.

Преди войната в Мосул живееха 2 млн. души.

Освобождаването на града би разбило държавната структура на ИДИЛ в Ирак и би го лишило от важен източник на финансиране, което идва отчасти от петрола и отчасти от данъци и такси, с които облага населението.

На друг фронт в провинция Анбар армията превзе редица позиции южно от Фалуджа, при което бяха убити 23 терористи, каза говорител на армията.