Твърдата миграционна политика на Норвегия спира бежанския поток от Русия

Норвегия приема само сирийци

21.12.2015 | 15:45
Твърдата миграционна политика на Норвегия спира бежанския поток от Русия

Норвегия спира миграционния поток от Русия, връщайки хората, търсещи убежище с валидни разрешение за пребиваване в Русия, съобщи Ройтерс.

Група пакистанци, които търсеха убежище в Норвегия бяха депортирани в Русия, въпреки че имаха руска виза за многократно влизане в страната или за временен престой.

В последните месеци около 5000 души преминаха от Русия в Норвегия в търсене на убежище. Повечето от тях не са прогонени от домовете си от война или глад, но пресичат Полярния кръг в търсене на по-добър живот.

Новата имиграционна политика в Осло обаче се прилага стриктно. В последната седмица и половина нито един кандидат за убежище не е влязъл от Русия в Норвегия, докато мнозина са изпратени обратно.

Според Министерството на правосъдието на Норвегия, повечето бежанци, които влизат в страната по т.нар. "Ерктически път" не се квалифицират за убежище и са главно от Афганистан и Пакистан. Много от тях имат валидни руски визи или разрешение за престой и се връщат в Русия.

"Норвегия смята Русия за безопасна страна за бежанците и повечето хора, които влизат при нас от Русия могат да останат там, така че ги връщаме", каза директорът на Дирекция Имиграция, цитиран от Ройтерс.

Норвежкото Министерство на правосъдието каза, че бежанците от Сирия няма да бъдат връщани заради гражданската война в страната, освен ако нямат руски визи.