Германия заплаши със санкции страните, отказващи да приемат бежанци

Интервю за Spiegel

19.12.2015 | 13:18
Германия заплаши със санкции страните, отказващи да приемат бежанци

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заплаши в събота със санкциите страните от ЕС, които отказват да приемат бежанци в рамките на програмата с квоти за разпределение, съобщи АФП.

"Европа е правна общност", каза Щайнмайер в интервю за Spiegel. "Дадената дума има значение".

И "ако не може да се направи друго, нещата ще се уредят по съдебен път, който е предвиден за тази цел", каза той.

Щайнмайер визира Словакия и Унгария, които се оплакаха пред европейското правосъдие заради квотите за разпределение на бежанците между страните-членки, приети от ЕС през септември.

"Европейската солидарност не е еднопосочна улица", каза Щайнмайер. "Тези, които отказват /да приемат бежанци/ трябва да знаят залога: отворени граници в Европа".

Франк-Валтер Щайнмайер не отправя за пръв път заплахи срещу страните, които оспорват необходимостта да приемат бежанци на своя територия. Австрийският канцлер Вернер Файман каза, че за тези страни, които получават повече пари от ЕС, отколкото внасят в бюджета на общността, би трябвало да се променят условията за финансиране, ако продължават да отказват бежанци.

Словакия обяви, че не иска на своя територия други бежанци, освен християни и смята да приеме само 25 семейства, общо 149 бежанци, християни от Ирак.

В рамките на плана за релокализация на 160 000 бежанци в различните страни от ЕС Словакия трябва да приеме 2300 души. Европейският план, приет през септември не е особено конкретен, пише АФП.