Двата hot spots в Гърция ще заработят до два месеца

Среща Ципрас-Меркел

19.12.2015 | 08:45
Двата hot spots в Гърция ще заработят до два месеца

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с германския канцлер Анкела Меркел по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък вечерта по въпроса за миграционната криза и я увери, че скрийнинг-центровете на егейските острови, т.нар. hot spots ще са готови до два месеца, съобщи Катимерини.

Срещата се проведе във втория ден от двудневното заседание, на което Ципрас и турският премиер Ахмет Давутоглу, който също присъства, се оказаха под натиск по въпроса за управлението на миграционния натиск от Африка и Азия за Европа. Меркел бе критична за забавянето на отварянето на центровете на пет гръцки острова.

На срещата в петък Ципрас каза, че Гърция е готова да получи ноу-хау от Frontex, европейската агенция за контрол на границите, но че исканията на Гърция за допълнителни гранични части не са били изпълнени, съобщава Катимерини, цитирайки неназовани източници.

Само половината контингент, поискан от Гърция бе разположен, но не работи извън обичайното работно време, оплакал се Ципрас, според същите източници.

Гръцките власти съобщават, че повечето контрабандистки кораби пристигат на егейските острови в ранните часове на деня и затова регистраторите трябва да работят денонощно.

В петък Frontex съобщи, че ще увеличи присъствието си в Гърция в края на месеца от 26 декември и ще включи 376 експерти да проверяват фалшиви документи и регистрират бигнаттите.

На срещата в петък Ципрас каза пред Меркел, че единственият ефективен начин да се спре непрестанния поток от мигранти към Европа през Гърция е да се въведе постоянна система за предислоциране на бежанците директно от Турция към страните от ЕС.

Отговорът на Меркел на предложението не е известен, но някои лидери на ЕС казват, че прехвърлянето на бежанци от Турция няма да започне, докато АНкара не започне да спазва искането на ЕС за управление на миграционните потоци. Само малка част от пристигащите на островите в Егейско море са били прехвърлени в последните дни и правозащитници го обясняват с лошото време.

Вкрая на срещата си с Меркел Ципрас каза, че Гърция защитава националните си интереси и правата на мигрантите, въпреки скептицизма на някои европейски правителства. „Гърция е в състояние да защитава позицията си и универсалните човешки ценности на солидарност, демокрация и социално единство“, каза Ципрас, цитиран от Катимерини.

На срещата бе поставен краен срок до юни за постигане на споразумение по създаване на новите европейски гранични сили, които могат да бъдат мобилизирани без съгласието на страната-домакин за разполагане в извънредни ситуации.

Междувременно договорът Дъблин 2, който предвижда бежанците да получават убежище в първата страна на пристигане, ще бъде преразгледан.

Решено беше и недобре охраняваните места по границите на ЕС да се поставят под контрол и центровете за прием на бежанци hot spots да заработят възможно най-скоро.