ООН обсъди влизането на турски части в Ирак

Русия извърши масирана атака в Сирия

09.12.2015 | 06:57
ООН обсъди влизането на турски части в Ирак

Москва разчита Анкара да се въздържа в Сирия от действия, подобни на изпращането на войски и военна техника на територията на Ирак, съобщи РИА Новости. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин изрази надежда ситуацията да се регулира така, както би искал официален Багдад.

Съветът за сигурност на ООН обсъди снощи на закрито заседание ситуацията с изпращането на турски военни части на територията на Ирак.

Според иракските власти влизането на турски танков батальон с 900 войници на 4 декември в Найнава за обучение на кюрдските отряди, които се бият с терористите е „враждебно действие“.

Премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади даде срок от 48 часа на турските части да се изтеглят от страната.

ООН призова за диалог между Турция и Ирак.

„На този етап разбираме, че турските и иракските власти на най-високо ниво в момента са в близък контакт за разсейване на напрежението.

И разбира се, ООН насърчава и двете страни да решат въпроса двустранно, чрез конструктивен диалог“, каза Фархан Хак, зам.-говорител на генералния секретар на ООН, цитиран от Ройтерс.

Германия обеща помощ на кюрдите в Ирак

Германия обеща военна помощ за кюрдите пешмерга в борбата си с Ислямска държава /ИДИЛ/ДАЕШ/, съобщава Ройтерс.

По време на посещението си в иракския град Ербил на 8 декември германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се срещна с президента на иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

След разговора Барзани каза пред медиите, че не е съгласил да посети Турция, за да обсъди турската подкрепа за Ирак в борбата с ИДИЛ.

„Получих покана от президента на Турция и по време на визитата ще обсъдим всички теми, но основно ролята на Турция в борбата с ДАЕШ“, каза Барзани.

Щайнмайер каза, че има две неща, които трябва да се направят във войната срещу ИДИЛ: първо трябва да се освободят зоните, контролирани от екстремисти. Второ – да се възстановят освободените зони, за да се помогне на хората да се върнат по родните си места.

Руски удари в Сирия

Руската армия е извършила удар срещу Сирия от борда на подводницата Ростов на Дон в Средиземно море, съобщи АФП. Израел и САЩ са били предупредени, каза военният министър Сергей Шойгу на среща с президента Путин, цитиран от РИА.

Подводницата Ростов на Дон е изстреляла крилати ракети Калибър по два обекта на терористите в Рака, Сирия.

„Целите бяха два важни обекта на терористите на територията на Рака. С пълна увереност можем да кажем, че са нанесени доста съществени щети по складове с боеприпаси и завод за производство на мини и, естествено, по нефтената инфраструктура“, каза Шойгу.

Министерството на отбраната на Русия пусна в Туитър запис от операциите в Сирия.