НАТО не планира сухопътна операция срещу ИД

Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от засилването на местните сили в конфликта

07.12.2015 | 12:32 Редактор: Ирина Георгиева
НАТО не планира сухопътна операция срещу ИД

НАТО изключи възможността за изпращане на сухопътни войски, които да се борят срещу ИД в Сирия, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг пред швейцарски вестник като подчерта необходимостта от засилването на местните сили в конфликта, пише Reuters.

"Това не е на дневния ред на коалицията и на съюзниците на НАТО." - заяви Столтенберг за в. "Tages-Anzeiger" на въпрос дали ще бъдат изпратени сухопътни войски, придружени с въздушни удари.

"САЩ имат ограничен брой специални сили. На преден план е укрепването на местните сили. Това не е лесно, но е единственият вариант." - добавя Столтенберг.

Столтенберг подчерта, че конфликтът не е война между Запада и ИД, а по-скоро срещу "тероризма и екстремизма".

"Мюсюлманите са на предната линия в тази война. Повечето от жертвите са мюсюлмани, а повечето от тези, които се борят срещу ИД са мюсюлмани. Не можем да водим тази борба за тях." - каза още той.

Генералният секретар на организацията заяви, че НАТО ще помогне на Турция да подобри въздушната си отбрана. По думите му Алиансът ще приеме пакет от мерки за Турция преди Коледа.

Необходимо е да се успокои конфликтът с Русия, след свалянето на руския изтребител от турските военновъздушни сили, подчерта Столтенберг.

"Сега е важно да се деескалира и да се разработят механизми за предотвратяването на подобни инциденти в бъдеще. Виждаме значително натрупване на руско военно присъствие от далечния север до Средиземно море. Там също ще трябва да се избегнат подобна инциденти като в Турция." - каза той.

Столтенберг призова Русия да "играе по-конструктивна роля в борбата срещу ИД. Досега Русия напада други групи и подкрепя на режима на Асад."

Миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама заяви, че решението му да изпрати още специални сили за борба с ИД в Ирак не е индикация, че страната планира друга инвазия като тази през 2003 г.