Николай Младенов: Палестинският мирен процес е абсолютно замразен

Примирието ще бъде възможно, когато ивицата Газа се върне под пълния контрол на Палестина

24.11.2015 | 13:48 Редактор: Мария Аладжова
Николай Младенов: Палестинският мирен процес е абсолютно замразен

Палестинският мирен процес е замразен и разговори няма, каза специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов, предаде БНР. По негови думи, за възстановяване на преговорите между двете страни е необходимо "да бъдат идентифицирани мерките за създаване на подходящи условия, в които преговорите да имат смисъл. В момента доверието между Израел и Палестина е силно нарушено", добави бившият външен министър.

Младенов каза, че всеки конфликт поставя две основни предизвикателства пред миротворците: да бъдат намерени основите, върху които да се изгради основание за доверие и да се изолират външните влияния в процеса. Той добави, че Мисията на ООН в Израел се стреми да намери начин за връщане на легитимното правителство на Палестина на територията на Ивицата Газа.

„Дълготрайно и сигурно примирие може да има единствено, когато ивицата Газа се върне под пълния контрол на легитимната палестинска власт. Всички други усилия ще бъдат временни“, заяви Младенов.

Около 40 хил. души в Газа, предимно лекари и учители, не са получавали заплати повече от година. Младенов заяви, че в момента това е един от прироритетите на ООН в региона, а именно – да бъде постигнато плащане от страна на палестинското правителство.