Започна визитата на папа Франциск в Куба

Главата на римокатолическата църква приветства подобряването на отношенията между САЩ и Куба

20.09.2015 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Започна визитата на папа Франциск в Куба

Папа Франциск призова църквата в Куба да има "свободата и способността" да продължи мисията си, по време на посещението си на островната държава, пише BBC. Главата на римокатолическата църква приветства и подобряването на отношенията между САЩ и Куба като "пример за помирение за целия свят".

Папа Франциск бе посрещнат от президента Раул Кастро, след като кацна в Хавана. Той ще прекара 4 дни в Куба преди да отлети в САЩ.

"Благодаря Ви, Господин президент, за оказаното гостоприемство и топлите думи за добре дошъл, които изказвате от името на правителството и целия кубински народ. И за тези знаци на специално отношение и засвидетелствано уважение от вашия брат Фидел, отбелязвайки 80-годишнината от установяването на дипломатическите ни отношения. Светът се нуждае от помирение. В такава атмосфера изказвам своите благодарности, господин президент!" - посочи папа Франциск, цитирано от БНР.

Най-вероятно Фидел Кастро и папа Франциск ще се срещнат на 20 септември.

Визитата в Куба е първият етап от осемдневната обиколка, по време на която папата ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.