Как се стигна до изтеглянето на президентските избори в Гърция

На 17 декември в Гърция гласуват на първи тур за президент

17.12.2014 | 09:57 Редактор: Велко Каменов
Как се стигна до изтеглянето на президентските избори в Гърция

Гръцкото правителство реши да изтегли президентските избори с два месеца. Първият тур на изборите трябваше да се състои на 15 февруари 2015 г. Телевизия Bloomberg прави преглед на събитията, довели до това развитие на нещата.

На 20 октомври 2009 г. правителството признава, че бюджетният дефицит на Гърция е близо два пъти по-голям от очаквания и ще достигне 12,7%. На 14 декември същата година е обявена първата програма за икономии в Гърция.  4 месеца по-късно – на 23 април 2010 г. – Гърция официално иска финансова подкрепа. Само 4 дни по-късно рейтинговата агенция S&P намалява  рейтинга на държавните облигации на страната до „боклук”.

На 2 май 2010 е одобрен първият спасителен пакет от страна на ЕС. Помощта за Гърция е в размер на 110 милиарда евро, а в замяна на това страната се съгласява да ореже 30 милиарда евро от бюджетните си разходи. Започват протести и размирици, трима души загиват. На 26 октомври 2011 втори, по-голям спасителен пакет, е одобрен, а заедно с него и най-голямото преструктуриране на дълга в света. През 2012 гръцкото правителство одобрява новия спасителен план, а протестите продължават. На 17 юни председателят на партия Нова демокрация Андонис Самарас става министър-председател. Истинското облекчение обаче настъпва едва когато президентът на ЕЦБ Марио Драги се зарича да защити еврото.

През второто тримесечие на 2014 гръцката икономика започва да расте отново, а Гърция продава облигации за първи път от 4 години. Европейските избори, проведени на 22 май 2014 обаче са спечелени от опозиционната партия Сириза, която обещава да сложи край на икономиите и да прекрати сътрудничеството с кредиторите от ЕС и МВФ.

В отговор гръцкото правителство измества президентските избори от февруари 2015 г. за 17 декември 2014 г. Провал за управляващите на президентските избори може да доведе до предсрочни парламентарни избори.