Протест срещу джихадистите остави погром в центъра на Кьолн

Mотото на протестът срещу джихадистите беше: „Рамо до рамо срещу расизма и религиозния екстремизъм“

27.10.2014 | 12:14 Редактор: Ирина Георгиева
Протест срещу джихадистите остави погром в центъра на Кьолн

Футболни хулигани и членове на германската крайна десница участваха в сблъсъци със силите за борба с безредиците в Кьолн в неделя по време на демонстрация срещу ислямския екстремизъм.

Около 4000 футболни фенове и членове на неонацистки организации се събраха под лозунги "Хулигани срещу салафити". Демонстрацията бе организирана от крайнодясната партия "Pro NRW".

Контрапротест под лозунга "Рамо до рамо срещу расизма и религиозния екстремизъм", организирана от антифашистки активисти привлече около 500 души.

Кьолнският вестник Kölner Stadt-Anzeiger съобщи, че пияни протестиращи са хвърляли бутилки, камъни и велосипеди по полицията, при което са ранили най-малко 44 служители а реда.

Някои демонстранти са викали: "Чужденците вън" и са издигали националсоциалистически лозунги.

Силите на реда използваха палки, лютив газ и водни оръдия, за да овладеят ситуацията.

Арестувани са били шестима души.

В началото на октомври Хамбург бе сцена на яростни сблъсъци между кюрди и салафити, предизвикани от конфликтите в Сирия и северен Ирак.

 

Говорител на синдиката на полицаите алармира, че Германия се сблъсква с нов феномен – футболно хулиганство, подклаждано от религиозна нетърпимост. По-рано през този месец подобни анти-ислямистки демонстрации имаше и в Целе.