САЩ: Русия нарушава споразумението за ядрените оръжия

Ново изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон

29.07.2014 | 11:38 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ: Русия нарушава споразумението за ядрените оръжия

Ново изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон. Този път САЩ обвиняват Русия, че е нарушила Договора за ядрените ракети със среден обсег. Според него всички установки, от които могат да се изстрелват ракети от 500 до 5500 километра, трябва да бъдат унищожени.

Договорът от Вашингтон, е ратифициран в края на студената война през 1987г. Неговата цел е да се предотврати използването на ядрени бойни ракети. В съобщение на Белия дом не се посочва как точно Русия нарушава договора, но НАТО предупреди още през януари, че Кремъл прави опити с оръжие със среден обсег. Според Алианса не става дума за нова военна заплаха към САЩ и европейските им съюзници, имайки предвид съществуващия руски ракетен арсенал. Все пак отклоняването от толкова важен договор е "тревожно". Пентагона съобщава, че ракети със среден обсег се разработват от руската армия още от 2008 година.  

Според източник на агенция Reuters САЩ ще се консултират със съюзниците си и ще обсъдят как това нарушение от руска страна може да се отрази на глобалната сигурност.

Към момента не се съобщава дали ще бъдат наложени санкции по една или друга форма, но реториката, която използва Западът срещу Москва е много внимателна, заради огромното влияние, което има страната във военен, енергиен и икономически план.