Напрежението в Украйна продължава да ескалира

Части от държания от проруските сепаратисти Луганск вече са под контрола на правителствените сили

19.07.2014 | 09:09 Редактор: Ирина Георгиева
Напрежението в Украйна продължава да ескалира

Части от държания от проруските сепаратисти Луганск вече са под контрола на правителствените сили. Това съобщиха от украинското министерство на отбраната. Няма признаци за спиране на огъня в Източна Украйна въпреки натискът за примирие след самолетната катастрофа в региона.

Украинските сили за сигурност са си върнали контрола над югоизточната част на Луганск и летището. Терористи са обстрелвали с установки „Град” позиции на украинските сили в Донецка и Луганска област.

Междувременно вследствие на обстрела в региона са нанесени поражения на електропреносната система и водопреносната мрежа в Луганск. В резултат на това хората нямат питейна вода и ток. Съобщава се за пожар в петролната рафинерия в Лисичанск. В социалните мрежи се появиха снимки, на които се виждат облаци от дим.

В същото време командването на Донецката народна република наблюдава концентрация на украинските сили в района на Донецк и западните му покрайнини,съобщава агенция РИА Новости. Редица села са подложени на обстрел.

В конфликта само от април досега са загинали повече от 1000 души, сред които цивилни граждани и бойци. Десетки хиляди пък са напуснали региона. Експерти коментират, че двете страни в конфликта използват тежки оръжия, като множество ракетни установки и танкове.