Антитерористичната операция в Източна Украйна ще приключи до края на месец юли

10.07.2014 | 07:27 Редактор: Ирина Георгиева
Антитерористичната операция в Източна Украйна ще приключи до края на месец юли

Антитерористичната операция в Източна Украйна ще приключи до края на месец юли. Това съобщи вътрешното министерство на страната. Според властите, Донецк и Луганск окончателно ще преминат под управлението на Киев до края на юли. Единственият начин за преговори със сепаратистите е свалянето на оръжието от тяхна страна. Това заявиха от украинското военното министерство.

През последните дни украинската армия постигна малки победи, с което принуди сепартистите да се изтеглят от ключови позиции в областите Донецк и Луганск.

Не е ясно как украинското правителство ще принуди сепартистите да се откажат от водената от тях вече тримесечна кампания да се присъединят към Русия.

Германия и Франция настояват двете враждуващи страни да седнат на масата за преговори. Германия заяви, че няма военно решение за конфликта в Украйна. Русия настоя за прекратяване на огъня без предварителни условия.

Руски съд дори издаде заповед за арест на вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков, обвинен в това, че през последните месеци и е използвал забранени военни средства за организиране на убийства, отвличания и възпрепятстване на отразяването на събитията в Донецк и Луганск.

Президентът на Украйна Петро Порошенко прекрати 10-дневно примирие на 1 юли, защото проруските активисти го нарушиха и убиха повече от 20 войници през този период.