САЩ пращат самолетоносач в Персийския залив

15.06.2014 | 10:45 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ пращат самолетоносач в Персийския залив

САЩ изпращат самолетоносач в Персийския залив заради изострянето на напрежението в Ирак, където ислямисти превземат все повече райони.

Американският президент Барак Обама обяви, че обмисля възможностите за военна операция в страната. Държавният секретар Джон Кери уточни, че иракското правителство ще получи съдействие в борбата с екстремистите, само ако лидерите на Ирак преодолеят разногласията си.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл е разпоредил изпращането на самолетоносача Джордж Буш от Арабско море в Персийския залив.
Самолетоносачът и групата кораби с него ще защитават американските интереси в Персийския залив, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кирби.
Според него Джордж Буш е съпровождан от крайцера Philippine Sea и Truxtun.


Бившият британски премиер Тони Блеър категорично отхвърли твърденията, че водената от САЩ и Великобритания операция в Ирак през 2003 е причината за сегашната криза в Ирак, съобщава Гардиън. Тони Блеър обвини правителството на Ал Малики и войната в Сирия за кризата в сайта на своята фондация Faith Foundation.

В Лондон правителствени източници са потвърдили за Гардиън, че британски военни може да бъдат разположени в Ирак в помощ на овладяване на опасността за стабилността в региона.

Губернаторът на Мосул Атил ал-Нуджайфи, който напусна северноиракския град след като бе превзет от джахидистите, поиска логистична подкрепа, съобщава турският вестник Радикал.
Ал-Нуджайфи каза, че въздушни удари срещу джихадистите могат да се проведат в "ненаселени райони", пише вестникът.

Ал-Нуджайфи, който е брат на председателят на парламента в Ирак, Осама ал-Нуджайфи, напусна Мосул след офанзивата на 9 юни 2014. Въоръжените джихадисти продължават да настъпват; превзеха Тикрит и напредват към Багдад, предизвиквайки силна тревога у международната общност.


В началото на седмицата правителството на ал Малики в Багдад се обърна за помощ към шиитските милиции. Те подкрепят вече елитните иракски части, съобщава Ройтерс.
От няколко весеца Асаиб Ал Хак и още една обучена в Иран група, Катаб Хезбула са тайното оръжие на Нури ал Малики срещу сунитските бунтовници, които превзеха най-големите западни градове на Ирак, Фалуджа и Рамади през януари.
През март и април сунитските бунтовници от Ислямска държава в Ирак и Сирия", подкрепени от други групи, напредват към земеделските райони около Багдад. Ал Малики се обърна към доброволците от милициите заради опита им в партизанската война, обяснили двама съветници на иракския премиер, цитирани от Ройтерс.