Ксавие Лапер дьо Кабан: Кризата в Гърция не е заради еврото

Икономическата политика е в основата на проблемите в страната, коментира френският посланик у нас

15.07.2015 | 21:25 Редактор: Мариета Иванова
Ксавие Лапер дьо Кабан: Кризата в Гърция не е заради еврото

Кризата в Гърция не е заради еврото, коментира в предаването Денят On Air френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът направи изказването в отговор на въпрос на  водещия Веселин Дремджиев дали може да се забележи охлаждане на желанието на България за присъединяване към еврозоната. Френският посланик посочи още, че има добри и лоши моменти за взимане на подобно решение и то зависи, както от българското правителство, така и от останалите страни-членки на монетарния съюз. Той също така изтъкна, че заради валутния борд страната ни се намира в позиция на предприсъединяване в еврозоната.

„България е член на ЕС и, подписвайки договор за присъединяването,  като съдба подписва влизане и в еврозоната. Но няма спешност”, коментира френският посланик.

Той уточни, че проблемите на Гърция са резултат от недобрата икономическа политика в страната. В тази връзка френският посланик посочи, че още Георгиос Папандреу е направил признание, че  бюджетите на страната от близо 7 години са изготвяни въз основа на големи дефицити, което е било скрито. Оттогава е било ясно и, че администрацията не работи добре и т.н.

По думите на Ксавие Лапер дьо Кабан одобряването на споразумението за Гърция от френския парламент и то при голяма подкрепа от опозицията е показателно за желанието в страната да се намери решение за кризата.

„ Мисля, че няма народи, които са или работливи, или мързеливи. Има организация на политика и  икономиката, защото политиката има много голямо влияние. И ако организацията не е добра, не помага на хората, на държава и т.н.”, коментира френският посланик.

Той коментира и новините около съдебната реформа у нас, като подчерта, че проектът за конституционни изменения е на цялото правителство, а „не  са проект само на министър Иванов”. По повод протестите и контрапротестите  срещу съдебната реформа Ксавие дьо Кабан коментира, че общото в позициите на двете групи  е признанието, че „съдебната система не работи добре и трябва да се реформира”. И допълни : „Ако хората имат желание да има реформа, политиците трябва да се съгласят и да я направят”.

Съпротивата срещу промените по думите му е въз основа на лична ситуация и интерес.

Попитан какво е лекарството срещу популизма френският посланик посочи, че това би могло да е едно „ добро правителство”.