ЕК: Гърция ще получи тримесечен заем от всички в ЕС

От комисията допълват, че ще вземат предвид тревогите на страните извън еврозоната

15.07.2015 | 14:22 Редактор: Мариета Иванова
ЕК: Гърция ще получи тримесечен заем от всички в ЕС

Гърция ще трябва да получи тримесечен заем от всички в ЕС, предава БТА, позовавайки се на Европейската комисия.

Договореното "мостово финансиране" за Гърция за времето до подписването на споразумение за нов дългосрочен заем ще бъде осигурено от всички страни-членки в ЕС, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той отбеляза, че ЕК оценява тревогите на държавите от ЕС извън еврозоната и ще вземе мерки по този въпрос. По неговите думи "мостовият" заем ще бъде за три месеца и ще бъде осигурен от Европейския финансов стабилизационен механизъм. - „Няма много възможности за осигуряването на тези средства, другият вариант са двустранни заеми, но такива намерения не се виждат на хоризонта“, уточни той.

„Гръцката банкова система е на ръба на колапс, това има сериозни социални последствия“, отбеляза Домбровскис. - „Гърция има нужда от стабилност и доверие, необходима е неподкупна и деполитизирана администрация“, добави той.

По неговите думи страната се нуждае от реформи, които да доведат до повече честност и прозрачност.

Домбровскис уточни, че ако Гърция не върне тримесечния "мостов" заем, държавите извън еврозоната ще бъдат обезщетени по Европейския стабилизационен механизъм. Решението за отпускането на тримесечния заем подлежи на одобрението на всички в Общността чрез гласуване в Съвета на ЕС.

Комисията съобщи днес, че до 2020 г. Гърция ще разполага с 36 милиарда евро от фондовете на ЕС.